Składniki:
- 250 g makaronu ryżowego – wstążki,
- 3 łyżki oleju,
- 3 ząbki czosnku,
- 150 g tofu,
- 150 g krewetek,
- 2 jajka,
- 200 g kiełków fasoli,
- czerwona papryka.
Na sos:
- 3 łyżki sosu rybnego,
- łyżka sosu sojowego,
- 5 łyżek brązowego cukru
- 2 łyżki octu ryżowego lub 2 łyżki pasty z tamaryndowca,
- 1 łyżka sosu Sriracha (lub więcej, jeśli lubisz pikantne dania),
- 2 łyżki kremowego masła orzechowego.
Do podania:
- 1/2 szklanki prażonych orzeszków ziemnych,
- szczypiorek z trzech dymek,
- kolendra,
- 2 limonki.
Przygotowanie:
Niech cię nie przerazi ilość składników – pad thai zajmuje dosłownie chwilkę i jest wart każdej minuty przygotowywania. Nazwa tej potrawy oznacza dosłownie „smażony po tajsku”, czyli szybko, prosto i bardzo smacznie.
Do pad thai możesz dorzucić wszystko, na co masz ochotę. Jeśli chcesz zrobić wersję wegetariańską, sos rybny zastąp sosem sojowym, a jeśli wegańską – zrezygnuj z jajka. Jak zrobić pyszny pad thai? Przepis jest naprawdę prosty!
- Zacznij od przygotowania makaronu. Ugotuj go według instrukcji na opakowaniu, a następnie opłucz zimną wodą. Pozbędziesz się w ten sposób nadmiaru skrobi, dzięki czemu makaron nie zlepi się w kulkę.
- Połącz wszystkie składniki na sos i bardzo dokładnie wymieszaj. Odłóż na później.
- Podgrzej 1,5 łyżki oleju na dużej patelni lub w specjalnym woku. Gdy będzie naprawdę rozgrzany, podsmaż krewetki, pokrojone w plastry tofu, drobno posiekany czosnek oraz pokrojoną w bardzo cienki paski paprykę.
- Gdy nabiorą złotego koloru, zepchnij wszystko na bok. W miseczce roztrzep jajka i wlej je w wolną przestrzeń. Za pomocą drewnianej szpatułki rozdziel je na malutkie kawałki i wszystko wymieszaj ze sobą.
- Dodaj makaron, część orzeszków, sos oraz kiełki fasoli i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszaj ze sobą.
- Nałóż pad thai na talerze, posyp danie pociętym szczypiorkiem, resztą orzeszków i kolendrą. Całość polej wyciśniętym sokiem z ćwiartki limonki. Smacznego!
Sprawdź inne inspiracje na dania z tofu:
Zupa miso z tofu. Tradycyjny japoński przepis
Sałatka z tofu – szybki sposób na lunch do pracy