Pad thai - przepis na najsłynniejsze danie kuchni tajskiej

Masz ochotę na prosty, ale ciekawy obiad? Koniecznie wypróbuj pad thai. Przepis na pyszną wersję z tofu i krewetkami znajdziesz u nas.
Urszula Wilczkowska / 08.11.2019 11:09
DRUKUJ PRZEPIS
Pad thai - przepis na najsłynniejsze danie kuchni tajskiej fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 250 g makaronu ryżowego – wstążki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 150 g tofu,
  • 150 g krewetek,
  • 2 jajka,
  • 200 g kiełków fasoli,
  • czerwona papryka.

Na sos:

  • 3 łyżki sosu rybnego,
  • łyżka sosu sojowego,
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego lub 2 łyżki pasty z tamaryndowca,
  • 1 łyżka sosu Sriracha (lub więcej, jeśli lubisz pikantne dania),
  • 2 łyżki kremowego masła orzechowego.

Do podania:

  • 1/2 szklanki prażonych orzeszków ziemnych,
  • szczypiorek z trzech dymek,
  • kolendra,
  • 2 limonki.
Przygotowanie:

Niech cię nie przerazi ilość składników – pad thai zajmuje dosłownie chwilkę i jest wart każdej minuty przygotowywania. Nazwa tej potrawy oznacza dosłownie „smażony po tajsku”, czyli szybko, prosto i bardzo smacznie.

Do pad thai możesz dorzucić wszystko, na co masz ochotę. Jeśli chcesz zrobić wersję wegetariańską, sos rybny zastąp sosem sojowym, a jeśli wegańską – zrezygnuj z jajka. Jak zrobić pyszny pad thai? Przepis jest naprawdę prosty!

  1. Zacznij od przygotowania makaronu. Ugotuj go według instrukcji na opakowaniu, a następnie opłucz zimną wodą. Pozbędziesz się w ten sposób nadmiaru skrobi, dzięki czemu makaron nie zlepi się w kulkę.
  2. Połącz wszystkie składniki na sos i bardzo dokładnie wymieszaj. Odłóż na później.
  3. Podgrzej 1,5 łyżki oleju na dużej patelni lub w specjalnym woku. Gdy będzie naprawdę rozgrzany, podsmaż krewetki, pokrojone w plastry tofu, drobno posiekany czosnek oraz pokrojoną w bardzo cienki paski paprykę.
  4. Gdy nabiorą złotego koloru, zepchnij wszystko na bok. W miseczce roztrzep jajka i wlej je w wolną przestrzeń. Za pomocą drewnianej szpatułki rozdziel je na malutkie kawałki i wszystko wymieszaj ze sobą.
  5. Dodaj makaron, część orzeszków, sos oraz kiełki fasoli i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszaj ze sobą.
  6. Nałóż pad thai na talerze, posyp danie pociętym szczypiorkiem, resztą orzeszków i kolendrą. Całość polej wyciśniętym sokiem z ćwiartki limonki. Smacznego!

Sprawdź inne inspiracje na dania z tofu:
Zupa miso z tofu. Tradycyjny japoński przepis
Sałatka z tofu – szybki sposób na lunch do pracy

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA