Z czego słynie Patagonia - przyrządzanie mięsa

W Patagonii dużym powodzeniem cieszy się pieczone mięso jagnięce.
Patagonia to kraina położona na terenie Chile i Argentyny. Ponieważ leży z dala od centrów cywilizacyjnych można się spodziewać, że potrawy będą proste lub – w swojej prostocie – zarazem wyszukane. Przekonajcie się jak jest. Zobacz, jak przygotowuje się mięso w Patagonii.
/ 17.02.2011 09:58
W Patagonii dużym powodzeniem cieszy się pieczone mięso jagnięce.

Polecamy: Jak przyrządzać mięso w brazylijski sposób

Tymczasem warto przygotować jagnięcinę na sposób patagoński – z grzybami, ziołami i pancettą.

Do przyrządzenia jagnięciny po patagońsku potrzebne będzie: 0,5 kg polędwicy jagnięcej, 25 grzybów (najlepiej prawdziwków), 2 łyżek czerwonego wina wytrawnego, 20 dag pancetty lub innego wędzonego boczku, warzyw (1 cebula, 5 ząbków czosnku, łyżeczka posiekanej natki pietruszki, łyżeczka posiekanych liści rozmarynu) oraz łyżeczki suszonego oregano, po pół łyżeczki soli i cukru oraz zmielonego czarnego pieprzu.

Grzyby namoczyć i drobno posiekać. Zmiksować z pokrojoną cebulą, posiekanym czosnkiem i ziołami. Pancettę rozłożyć płasko na blasze. Polędwicę przekroić na pół, uformować z niej 2 roladki z pastą grzybową, zawinąć w boczek. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. 25 minut.

Zobacz także: Jak zrobić tortillę campesina

Redakcja poleca

REKLAMA