Trudno co prawda mówić, że grillowany ananas czy mango to deser, skoro jest uzupełnieniem churrasco - wielomięsnego dania z grilla, jednak zgodnie z naszą koncepcją posiłku taki słodki akcent można uznać już za deser. Jednak Brazylia podsuwa nam również inne pomysły na słodkie zakończenie posiłku.
Curau de milho verde
Jest to pyszna propozycja zimnego kukurydzianego deseru, nieco przypominającego znany wszystkim budyń. Do jego przygotowania potrzebne są: kolby kukurydzy - a właściwie same nasiona, mleko kokosowe i mleko zwykłe, cukier i zmielony cynamon. Najpierw należy wyłuskać ziarenka z kolby kukurydzy - można to zrobić nożem. Innym pomysłem jest po prostu otworzenie puszki z kukurydzą. Ziarna kukurydzy należy zmiksować, by otrzymać gładką masę. Teraz dodaj do niej mleko kokosowe i zwykłe mleko, a następnie cukier. Całość zmiksuj jeszcze raz, a by mieć pewność, że masa nie ma grudek - przetrzyj ją przez sitko. Teraz już tylko wystarczy masę zagotować i stale mieszając pozostawić na ogniu aż uzyska konsystencję budyniu.
Masę przelej do miseczek i schłódź w lodówce. Kiedy masa zastygnie, wyjmij deser z lodówki, posyp cynamonem i podawaj.
Polecamy: Jakie są chilijskie sposoby na kukurydzę?
Pyszne brazylijskie ciasteczka
Jako, że kawy w Brazylii nie brakuje, można ją nie tylko pić, ale także dodać do ciasteczek. Do ich przygotowania będziesz potrzebowała: po jednej porcji cukru zwykłego i brązowego, rozpuszczone masło, mleko, esencję waniliową, kawę rozpuszczalną, mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Ciasteczka robi się niemalże ekspresowo - ich przygotowanie trwa tyle, co nagrzanie piekarnika. Zatem włącz piekarnik, by się rozgrzał do 180oC i do dzieła.
Zmiksuj mleko, jako i roztopione masło na gładką masę, dodaj sypkie składniki, znów wszystko zmiksuj i wykładaj ciasto łyżka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nadaj ciasteczkom kształt zbliżony do okrągłego. Wstaw ciastka na 8 - 10 minut do piekarnika i gotowe.
Czytaj także: Wuzetka