Polędwiczki w sosie kurkowym. Prosty przepis na zapiekane danie

polędwiczki w sosie kurkowym fot. Adobe Stock
Polędwiczki w sosie kurkowym to doskonałe danie, gdy sezon na kurki jest w pełni. Możesz też użyć mrożonych grzybów.
Urszula Wilczkowska / 27.12.2019 14:53
polędwiczki w sosie kurkowym fot. Adobe Stock

Nasze polędwiczki w sosie kurkowym są delikatne, soczyste i rozpływają się w ustach. Sos za to jest bardzo intensywny i z pewnością zasmakuje każdemu miłośnikowi grzybów. Danie nie wymaga wielu przygotowań, czasu ani wyjątkowych zdolności kulinarnych – dlatego jest idealne na rodzinny obiad, szczególnie gdy chcemy komuś zaimponować!

Jeśli masz wyjątkową ochotę na takie danie poza sezonem, możesz użyć suszonych lub mrożonych kurek. Możesz też przygotować polędwiczki w sosie grzybowym.

Do polędwiczek z sosie kurkowym doskonale będą pasować ziemniaki. Mało kto jednak przepada za tradycyjnymi ziemniakami z wody, dlatego przygotuj kopytka lub babkę ziemniaczaną.

Jak przygotować polędwiczki w sosie kurkowym?

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej.

Na sos:

  • ok. 750 g kurek, oczyszczonych i pokrojonych,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • 1 cebula, posiekana,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Piekarnik nagrzej do 190 stopni.
  3. Zblenduj 1 ząbek czosnku z łyżką oleju i solą.
  4. Natrzyj powstałą masą polędwiczki. Dopraw pieprzem.
  5. Usmaż polędwiczki na patelni o grubym dnie, aż każda strona będzie pięknie zarumieniona. Odłóż polędwiczki na bok.
  6. Na tej samej patelni rozpuść 1 łyżkę masła. Dodaj posiekany czosnek i cebulę i smaż, aż się zeszklą.
  7. Dodaj pokrojone kurki i sól. Podsmażaj przez około 10 minut.
  8. W naczyniu żaroodpornym ułóż polędwiczki. Dodaj zawartość patelni i białe wino. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut.
  9. Wyjmij naczynie. Polędwiczki owiń folią aluminiową i odstaw na bok.
  10. Sos razem z kurkami przelej na patelnię i smaż, aż prawie całkowicie się zredukuje. Wtedy dodaj jeszcze jedną łyżkę masła, kwaśną śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Chwilę podgrzewaj i mieszaj, by składniki się połączyły. Dopraw solą i pieprzem
  11. Mięso pokrój w grube plastry i polej sosem.
  12. Polędwiczki w sosie kurkowym posyp natką pietruszki. Smacznego!

Więcej przepisów na mięsne dania:
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym
Schab duszony
Kurczak w sosie śmietanowym

Redakcja poleca

REKLAMA