Reklama

Ryba w galarecie od lat niezmiennie gości na polskich stołach. Zwykle jest to karp, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować też innych ryb! Równie dużą fantazją można też popisać się w kwestii dodatków. Zielony groszek, marchewka, jajko czy pietruszka nie tylko ozdobią tę potrawę, ale również wzbogacą jej smak.

Reklama

Spis treści:

  1. Jak zrobić rybę w galarecie?
  2. Jak udekorować rybę w galarecie?
  3. Jak długo można przechowywać rybę w galarecie?

Ryba w galarecie: przepis

Do każdego przepisu, bez względu na to, jaką rybę wybierzesz, będziesz potrzebować trzech podstawowych rzeczy: filetów, bulionu oraz żelatyny. Ponieważ w święta zwyczajowo nie je się mięsa, najlepiej przyrządzić prosty bulion warzywny.

Przed ugotowaniem warzyw pokrój je w mniejsze kawałki, a następnie podsmaż na łyżce oleju – dzięki temu wywar będzie bardziej esencjonalny.

Składniki:

  • 500 g filetu rybnego,
  • 700 ml bulionu,
  • 20 g żelatyny,
  • natka pietruszki,
  • warzywa z bulionu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W wywarze ugotuj rybę, a następnie wyłów ja i dokładnie przecedzić bulion.
  2. Do miseczek lub salaterek przełóż kawałki ryby, dodaj pokrojone warzywa oraz posiekaną natkę. Dodaj także przyprawy i lekko wymieszaj wszystko.
  3. W ciepłym, ale nie gorącym bulionie rozpuść dokładnie żelatynę, a następnie rozlej do naczyń z rybą i warzywami.
  4. Tak przygotowane salaterki wstaw do lodówki. Galareta będzie gotowa następnego dnia.
fot. Ryba w galarecie/Adobe Stock, vivoo

Jak udekorować rybę w galarecie?

Rybę w galarecie najczęściej dekoruje się bardzo minimalistycznie - posyp ją natką pietruszki lub koperkiem, a także posiekanym szczypiorkiem. Jeśli chcesz, możesz dodać także odrobinę majonezu i kawałki pomidora, ale najczęściej potrawę tę podaje się z solidnym chlustem octu.

Jeśli zdecydujesz się na słodki bulion, zrobisz przepyszną rybę po żydowsku. Będą do niej pasowały migdały, rodzinki, a nawet żurawina. Do tradycyjnego wytrawnego bulionu doskonale będą pasować ugotowane na twardo jajka, natka pietruszki, groszek czy marchewka. Górę możesz udekorować orzechami włoskimi. Do ryby w galarecie doskonale będzie pasował świeżo tarty chrzan.

Jak długo można przechowywać rybę w galarecie?

Ryba zamknięta w galarecie znacznie dłużej pozostaje świeża, niż gdybyś po prostu ugotowała czy usmażyła filety. Pamiętaj jednak, że musisz przechowywać ją w lodówce. W takiej formie wytrzyma spokojnie tydzień bez żadnych problemów.

Poznasz, że ryba w galarecie jest już nieświeża po tym, że po przyłożeniu języka do któregokolwiek składnika poczujesz charakterystyczne pieczenie i wrażenie, że coś jest kwaśne. Ten "test" wykonaj jednak oczywiście przed polaniem ryby octem.

fot. Ryba w galarecie/Adobe Stock, Yingko

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 25.11.2019.

Reklama

Czytaj także:
Tradycyjna ryba po grecku
Jaką rybę wybrać na Wigilię?
Top 5 najzdrowszych ryb

Reklama
Reklama
Reklama