Zapiekanka z ziemniaków to danie stwarzające wiele możliwości kulinarnych. Ziemniaki bowiem doskonale komponują się z przeróżnymi składnikami. Lubią towarzystwo innych warzyw, a także wędlin, mięs, serów i jajek.
Tak naprawdę jej skład zależy tylko od tego co właśnie masz w lodówce. Dzięki temu to danie za każdym razem może smakować i wyglądać inaczej. Przy okazji jest proste do zrobienia, bo składniki wystarczy pokroić, czasem podgotować czy obsmażyć, a potem całość zapiec.
Ziemniaczana zapiekanka jest też ekonomiczna, smaczna i apetycznie wyglądająca. Proponujemy dwie zupełnie różne zapiekanki, których podstawą są ziemniaki.
Zapiekanka rybna z ziemniakami
Składniki:
- 30 dag obranych ziemniaków
- 30 dag filetów rybnych
- 2 pomidory
- 2/3 szklanki śmietany 18 proc.
- jajko
- sok z cytryny
- gałka muszkatołowa
- koperek
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Ziemniaki pokrój w plasterki i lekko obgotuj. Filety rybne pokrój na kawałki i skrop sokiem z cytryny. Śmietanę, jajko i przyprawy wymieszaj.
- W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami ziemniaki, ryby i pomidory. Całość polej śmietaną i zapiekaj ok. 40 minut w temp. 180 st. C. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.
Zapiekanka szpinakowo-ziemniaczana
Składniki:
- 1 kg szpinaku
- 50 dag ziemniaków
- oliwa
- mała cebula, drobno posiekana
- ząbek czosnku, posiekany
- por (część biała i jasnozielona)
- szczypior posiekany
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- łyżeczka suszonego oregano plus do posypania po wierzchu
- łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 15 dag sera ricotta
- 10 dag sera feta
- 4 jajka
- 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30 proc.
- 4 dag tartego sera (np. parmezan lub cheddar)
Sposób wykonania:
- Formę żaroodporną posmaruj łyżką oliwy. Szpinak opłucz i dokładnie osusz, jeśli ma twarde łodyżki oberwij je.
- Ziemniaki obierz, pokrój na cieniutkie plasterki, włóż do garnka, zalej wodą, posól i gotuj 4-5 minut, odcedź.
- Szpinak włóż na patelnię i podgrzewaj, aż puści sok. Wyjmij, odciśnij na sicie i grubo posiekaj.
- Na patelnię wlej łyżkę oleju, dodaj cebulę i zeszklij ją, mieszając co jakiś czas. Dodaj pokrojony na kawałeczki por i czosnek. Posól i duś pod przykryciem kilka minut od czasu do czasu mieszając, aż por będzie miękki. Pod koniec dodaj
- Zawartość patelni przełóż do miski ze szpinakiem. Dodaj gałkę muszkatołową, oregano, natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Dodaj połowę ricotty i połowę pokruszonego sera feta oraz jajka roztrzepane ze śmietanką i doprawione solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na dno formy połóż połowę ziemniaków, dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na nie nadzienie szpinakowo-serowe.
- Na wierzchu rozprowadź mieszankę powstałą z pozostałej ricotty i pokrojonej fety. Przykryj drugą połową ziemniaków, dopraw, posyp tartym serem, resztą oregano i skrop dwiema łyżkami oliwy extra vergine.
- Wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C . 5 minut przed końcem włącz funkcję grill i zrumień wierzch zapiekanki.
Zobacz także:12 przepisów na zapiekanki ziemniaczane. Pyszna zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami. Zapiekanki na 20 sposobów.