Biała kiełbasa w cieście francuskim - przepis

Wyśmienite z gorącym bulionem lub czerwonym barszczem. Albo jako osobne danie.
/ 05.02.2013 16:45

Przygotowanie: 35 min

Składniki na 6 porcji:

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 kg białej kiełbasy
  • mała główka kapusty włoskiej
  • 1 l mleka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki oleju  
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki tartej bułki
  • przyprawa „Jarzynka”
  • kminek
  • cukier
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Kapustę oczyść, podziel na liście, zetnij grubsze nerwy, sparz osolonym wrzątkiem. Zagotuj mleko z odrobiną cukru i soli. Włóż liście kapusty i gotuj bez przykrycia 8–10 minut. Osącz.

2. W rondlu roztop masło, dodaj tartą bułkę i zrumień. Polej liście kapusty. Posyp „Jarzynką”, kminkiem, solą i pieprzem.

3. Kiełbasę pokrój na 6 kawałków i podsmaż na rozgrzanym oleju. Gdy się zrumienią z jednej strony, nakłuj widelcem, poczekaj, aż wypływający sos odparuje. Przewróć kiełbaski na drugą stronę, ponownie nakłuj widelcem i usmaż na rumiano. Ostudź i owiń w liście kapusty.

4. Rozmrożone ciasto rozwiń, pokrój na pasy o szerokości odpowiadającej grubości kiełbasek. Na pasach ciasta ułóż kiełbaski w kapuście i zlep mocno brzegi. Ułóż na wyłożonej pergaminem blasze. Wierzch posmaruj żółtkiem rozkłóconym ze śmietaną i natnij ukośnie co kilka centymetrów.

5. Piecz około 30 minut w temp. 200 stopni, aż ciasto się zarumieni.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)