Przygotowanie: 35 min
Składniki na 6 porcji:
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 1 kg białej kiełbasy
- mała główka kapusty włoskiej
- 1 l mleka
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki tartej bułki
- przyprawa „Jarzynka”
- kminek
- cukier
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Kapustę oczyść, podziel na liście, zetnij grubsze nerwy, sparz osolonym wrzątkiem. Zagotuj mleko z odrobiną cukru i soli. Włóż liście kapusty i gotuj bez przykrycia 8–10 minut. Osącz.
2. W rondlu roztop masło, dodaj tartą bułkę i zrumień. Polej liście kapusty. Posyp „Jarzynką”, kminkiem, solą i pieprzem.
3. Kiełbasę pokrój na 6 kawałków i podsmaż na rozgrzanym oleju. Gdy się zrumienią z jednej strony, nakłuj widelcem, poczekaj, aż wypływający sos odparuje. Przewróć kiełbaski na drugą stronę, ponownie nakłuj widelcem i usmaż na rumiano. Ostudź i owiń w liście kapusty.
4. Rozmrożone ciasto rozwiń, pokrój na pasy o szerokości odpowiadającej grubości kiełbasek. Na pasach ciasta ułóż kiełbaski w kapuście i zlep mocno brzegi. Ułóż na wyłożonej pergaminem blasze. Wierzch posmaruj żółtkiem rozkłóconym ze śmietaną i natnij ukośnie co kilka centymetrów.
5. Piecz około 30 minut w temp. 200 stopni, aż ciasto się zarumieni.