Kukurydza jest podstawą diety tych osób, które nie mogą spożywać glutenu, ale prócz tego jej żółte ziarna mają naprawdę wielu miłośników. Trudno się dziwić - gotowana kukurydza to jeden ze smaków dzieciństwa, a z kolei kukurydza z puszki może być świetnym składnikiem wielu dań: sałatek, zapiekanek, zup i przekąsek.
Jak przyrządzić gotowaną kukurydzę? Kolbę należy pozbawić liści i niejadalnych niteczek. Potem włożyć ją do garnka, zalać wodą i od momentu wrzenia gotować jeszcze przez 10-15 minut. Gotowanie kukurydzy nie powinno trwać dłużej, ponieważ ziarenka za bardzo stwardnieją. Przygotowaną warto natrzeć solą i posmarować odrobiną masła.
A co przyrządzić z kukurydzy konserwowej? Mamy dla was sporo inspiracji!
Sałatka z kukurydzą, papryką i kiełkami
Oto składniki na sałatkę z kukurydzą, papryką i kiełkami:
- 1/2 główki sałaty, np. lodowej,
- puszka kukurydzy,
- 1 papryka czerwona,
- 2 młode marchewki,
- 15 dag pomidorków koktajlowych,
- 1/2 opakowania kiełków brokuła lub rzodkiewki,
- 8 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić sałatkę z kukurydzą, kiełkami i papryką? Sałatę opłucz, dokładnie otrząśnij z wody, a następnie porwij na małe kawałki. Rozsyp na półmisku. Marchewkę oskrob, opłucz, pokrój. Kukurydzę osącz z zalewy na sicie.
Paprykę przekrój na pół, pokrój w plasterki. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz, przekrój na połówki. Sałatę na półmisku obłóż marchewką, kukurydzą, papryką, pomidorkami i kiełkami. Polej oliwą z oliwek, wymieszaną z sokiem z cytryny, doprawioną do smaku solą i pieprzem.
Przepis na chili con carne z kukurydzą
Oto składniki na chili con carne z kukurydzą:
- 250 g mięsa mielonego,
- 1 marchewka
- 400 g czerwonej fasoli z puszki,
- 340 g kukurydzy z puszki,
- 400 ml przecieru pomidorowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g ryżu,
- 2 łyżki oleju,
- koperek,
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić chili con carne z kukurydzą? Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju. Wrzuć pokrojoną marchewkę oraz mięso, przesmaż, dodaj przecier pomidorowy i wlej 2 szklanki wody. Przypraw solą i pieprzem (jeśli lubisz nietypowe kombinacje smakowe, możesz dodać do smaku ostrą paprykę i szczyptę cynamonu).
Gotuj przez 25 minut, następnie dodaj osączoną z zalewy kukurydzę i fasolę czerwoną, gotuj razem 10-15 minut. Podawaj z dodatkiem ryżu lub pieczywem, porcje posyp posiekanym koperkiem.
Zobacz więcej książek kucharskich redakcji Polki.pl