Kukurydzę zazwyczaj jemy gotowaną, posypaną solą lub posmarowaną masłem. Ale że sezon grillowy w pełni, warto spróbować kukurydzy przyrządzonej na grillu. Smakuje wybornie.
Wybierając kukurydzę na grilla musimy szczególnie zwrócić uwagę na jej świeżość. Najlepiej przyrządzić ją jeszcze tego samego dnia, gdyż po zerwaniu cukier zawarty w ziarnach zaczyna przetwarzać się w skrobię i kukurydza traci swą naturalną słodycz. Jeżeli jednak nie mamy takiej możliwości, można włożyć ją do lodówki. Przechowywanie w chłodnym miejscu spowolni ten proces.
Czy wiesz, że... Warto jeść kukurydzę, gdyż ma niewiele kalorii (140 g kukurydzy to 123 kcal), a jest bardzo sycąca. Kukurydza zawiera selen, witaminę E oraz witaminy z grupy B. Inne ważne składniki to żółte barwniki - luteina i zeaksantyna.
Zachęcamy do wypróbowania kilku smacznych przepisów na kukurydzę z grilla:
Kukurydza z grilla
Składniki:
- kukurydza w kolbach
- masło
- sól
Sposób przygotowania:
Kolby oczyścić i moczyć przez około 30 min w wodzie, to spowoduje, że kukurydza zbyt mocno nie wysuszy się na ruszcie. Osączoną kukurydzę posmarować masłem, nadziać na patyczki i piec na grillu, często obracając, przez około 25 minut.
Grillowana kukurydza po meksykańsku
Składniki:
- 4 kolby kukurydzy,
- 1 limonka,
- liście sałaty,
- serek typu feta,
- oliwa z oliwek,
- pieprz cayenne.
Sposób przygotowania:
Kukurydzę nadziać na patyczki do szaszłyków. Ser pokroić na drobne kawałeczki. Kolby kukurydzy posmarować oliwą i obtoczyć w serze. Posypać pieprzem. Kukurydzę piec na grillu około 10 minut. Obracaj ją, by się równo zarumieniła. Upieczone kukurydze ułożyć na liściach sałaty. Na koniec skropić je sokiem z limonki.
Grillowana kukurydza z boczkiem
Składniki:
- 4 kolby kukurydzy,
- 12 plastrów boczku
Sposób przygotowania:
Kolby oczyścić i moczyć przez około 30 min w wodzie. Każdą kolbę owinąć plastrami boczku i przymocować wykałaczką. Piec na grillu, często obracając, przez około 25 minut.