Składniki:
- 0,75 kg wołowiny (z udźca)
- 25 dag czerwonej fasoli
- 2 cebule
- 3–4 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- 2 papryczki chili
- 4 łyżki oliwy
- mielona papryka
- mielony kminek
- oregano
- natka pietruszki lub kolendry
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Fasolę przebierz, umyj, zalej zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia ugotuj do miękkości, osącz.
- Mięso umyj, osusz, pokrój w małą kostkę. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej, włóż cebulę, posiekany czosnek i smaż, aż cebula stanie się szklista. Dodaj mięso. Mieszając, smaż 5–6 minut, aż mięso się zrumieni. Oprósz kminkiem, mieloną papryką, oregano, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Włóż ugotowaną fasolę. Dodaj oczyszczone, drobno pokrojone papryczki chili oraz sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na cząstki pomidory. Podlej kilkoma łyżkami wody i duś pod przykryciem na wolnym ogniu około godziny. Ponownie dopraw do smaku, posyp posiekaną natką pietruszki.