Składniki:
- 4 torebki ryżu (po 10 dag)
- 2 cukinie
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 4 pomidory
- puszka kukurydzy
- 10 dag szynki wędzonej
- 4 łyżki oliwy
- 2–3 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Paprykę umyj, osusz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Obie połówki pokrój w niezbyt drobną kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Umyte i osuszone pomidory pokrój w kostkę. Cukinię umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym i pokrój w cienkie plasterki.
- W rondlu z grubym dnem rozgrzej oliwę. Podsmaż pokrojoną w kostkę szynkę razem z cebulą i papryką. Dodaj pokrojoną cukinię, osączoną z zalewy kukurydzę oraz pomidory. Potrawkę dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Duś pod przykryciem około 20 minut.
- W dużym garnku zagotuj wodę. Wsyp sól. Do osolonego wrzątku włóż torebki z ryżem. Ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Ugotowany ryż dokładnieosącz. Następnie wyjmij z torebek, wyłóż na talerze, a następnie nałóż potrawkę.