Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 50 dag makaronu szerokie wstążki (np. pappardelle, tagliatelle)
- 8 grubych plastrów pasztetu lub pieczeni rzymskiej
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 20 czarnych oliwek
- 2 łyżki orzeszków piniowych (ew. posiekanych orzechów włoskich)
- masło do wysmarowania formy
Sos do zapiekanki:
- 20 dag żółtego sera
- szklanka śmietany
- 3 jajka
- mielona gałka muszkatołowa -
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, dokładnie osącz na sicie.
- Oliwki pokrój w cienkie plasterki. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Śmietanę ubij z jajkami, następnie dodaj tarty ser, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Opłucz i osusz pomidorki.
- W naczyniu wysmarowanym masłem układaj na przemian makaron z pasztetem. Posyp pomidorkami, oliwkami. Polej przygotowanym sosem serowym.
- Piecz 30 minut w temperaturze 190 stopni. Kilka minut przed końcem pieczenia posyp zapiekankę orzeszkami piniowymi lub posiekanymi orzechami włoskimi.