jeżyny fot. Adobe Stock

Co zrobić z jeżyn - desery, napoje i przetwory

Jeżeli masz spore zbiory, wypróbuj pomysły na sezonowe dania lub zamknij smak lata w owocowych przetworach.
Weronika Kwaśniak / 23.07.2019 15:20
jeżyny fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Dżem z jeżyn
  2. Sok owocowy
  3. Nalewka jeżynowa
  4. Ciasta owocowe
  5. Sos do mięs
  6. Pierogi z jeżynami

Sezon trwa niezwykle krótko, dlatego warto sprawdzić, co przygotować z letnich zbiorów. Ich kwaśny i wyrazisty smak podkreśli nie tylko dania na słodko, ale także te wytrawne propozycje.

Dżem z jeżyn

Naturalne pektyny zawarte w pestkach sprawiają, że możesz użyć zmniejszoną ilość cukru żelującego do przygotowania przetworów z jeżyn. W zależności od dojrzałości i rodzaju użyj soku z cytryny i skórki do zbalansowania smaku.

Najlepszy jest z proporcji 500 g cukru na każdy kilogram owoców. Jeżeli nie masz zbyt dużo jeżyn, wykorzystaj mieszankę i połącz z malinami i porzeczkami, które pojawiają się w tym samym okresie.

Dżem z jeżyn
fot. Adobe Stock

Sok owocowy

Przygotujesz go na dwa sposoby. Najprostszy polega na zmiksowaniu całych owoców i przełożeniu ich do ściereczki do białego sera. Zwiąż na pętelkę i odstaw do obcieknięcia nad słoikiem lub karafką. Na koniec lekko dociśnij – nie przesadź, aby nie wypuścić goryczki z pestek.

Inną metoda jest użycie sokownika. Przełóż do niego owoce, po podgrzaniu do osobnej komory zacznie skapywać sok za pomocą plastikowej rurki. W zależności od ilości zbiorów, warto zaopatrzyć się w garnek o pojemności 5l lub 8l.

Nalewka jeżynowa

Jej właściwości zdrowotne mają zastosowanie przy wielu schorzeniach.  Reguluje pracę serca oraz wspomaga działanie układu krwionośnego. Nalewka z jeżyn jest stosowana najczęściej przy leczeniu grypy i przeziębienia naturalnymi metodami.

Pomaga złagodzić bóle menstruacyjne, a także jest polecana przy uderzeniach gorąca w trakcie menopauzy. Możesz dodać miód gryczany, cynamon lub inne przyprawy korzenne, które komplementują jeżyny.

Sernik z jeżynami
fot. Adobe Stock

Ciasta owocowe

Są składnikiem wielu deserów i ciast na zimno. Doskonale smakują w galaretkowcach i jogurtowcach. Jeżeli nie przepadasz za nimi, użyj do pieczonych serników, brownie, ciast ucieranych lub muffinek. Ze względu na swój intensywny kolor i smak, mogą zastąpić dżem porzeczkowy do przekładania tortów. Jeżeli są zbyt kwaśne, dodaj maliny, jagody lub borówki.

Sos do mięs

Chutney zrobisz z dodatkiem karmelizowanej cebuli, miodu i żurawiny. Wystarczy jedynie podgrzać składniki i dusić przez około godzinę do uzyskania jednolitej konsystencji. Przetrzyj przez gazę lub sitko i pozbądź się pestek. Dla uzyskania ciekawszego efektu wystarczy, ze połączysz go z kakao i chili, które sprawdzi się do mięs po meksykańsku.

Pierogi z jeżynami

To jeden z deserów lub obiadów na słodko, który sprawdzi się nie tylko dla dzieci. Wypełnij je całymi owocami lub zmiksowanym musem. Połącz z białym serem twarogowym lub homogenizowanym. Przygotuj delikatne ciasto pierogowe, które będzie miękkie po ugotowaniu. W wersji dietetycznej podaj je z wody, a tej odświętnej zrób na bazie ciasta drożdżowego i oprósz cukrem pudrem.

Zobacz też:
Jak zrobić najlepszy dżem z jagód? Przepis na nalewkę z malin z dwóch składników
 

Dżem z jeżyn
Dżem z jeżyn
Dżem z jeżyn to wspaniały sposób na zachowanie smaku leśnych owoców na dłużej!
Nalewka z jeżyn
Nalewka z jeżyn
Poznaj jej zdrowotne właściwości!
Tarta z orzechami, jeżynami i borówkami
Tarta z orzechami, jeżynami i borówkami
Tarta z orzechami na cieście filo z jeżynami i borówkami amerykańskimi... Pycha!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)