Barszcz czerwony to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Aby wyszedł pyszny, aromatyczny, o głębokim kolorze, trzeba dodać dużo buraków. Możesz zetrzeć je na tarce, pokroić w kostkę lub obrać i ugotować w całości. Po przygotowaniu nie wyrzucaj ich jednak do kosza. Zrobisz z nich m.in. muffiny, naleśniki, kopytka i chrupiące fit chipsy. Będą też świetnym dodatkiem do sałatki i kanapek.
Sprawdź, co jeszcze zrobić z burakami barszczu.
Spis treści:
- Co zrobić z buraków z barszczu? Kopytka
- Co zrobić z buraków z barszczu? Naleśniki
- Co zrobić z burakami z barszczu? Dodać do sałatki
- Co zrobić z burakami z barszczu? Podgrzać na patelni
- Co zrobić z burakami z barszczu? Dodać do kanapki
- Co zrobić z buraków barszczu? Muffiny
- Co zrobić z buraków z barszczu? Wege burgery
- Co zrobić z buraków z barszczu? Chipsy
Co zrobić z buraków z barszczu? Kopytka
Z gotowanych buraków z barszczu przygotujesz pyszne kopytka. Podawaj je z rukolą i orzechami.
Składniki:
- 3 szklanki (250 ml) tartych buraczków;
- szklanka ugotowanych, ugniecionych ziemniaków;
- 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej;
- szklanka mąki pszennej;
- 2 żółtka;
- sól;
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Połącz buraki z ziemniakami.
- Dodaj żółtka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, dopraw pieprzem i solą i zagnieć ciasto. Ma być elastyczne i gładkie.
- Oprócz stolnicę mąką i zrób cienki wałek.
- Pokrój ciasto w małe, ukośne kawałki.
- Buraczane kopytka wrzuć do osolonego wrzątku.
- Gdy wypłyną na powierzchnię gotuj jeszcze minutę.
Co zrobić z buraków z barszczu? Naleśniki
Naleśniki z gotowanych buraków to świetny pomysł na lekki obiad. Możesz jeść je solo lub przygotować z nich wrapy.
Składniki:
- 2 szklanki drobno startych burakówm
- 2 pełne szklanki półtłustego mleka (250 ml),
- 2 jajka w temperaturze pokojowej (rozmiar M),
- 2 szklanki mąki pszennej,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Buraki wrzuć do rondelka, zalej mlekiem, zagotuj i odstaw do ostudzenia.
- Następnie dodaj jajka, mąkę i sól.
- Wymieszaj mikserem na średnich obrotach do uzyskania gładkiej masy.
- Naleśniki smaż na średnim ogniu ok. minuty z każdej strony.
4 przepisy na pyszne buraczki na zimę
fot. Naleśniki z buraków z barszczu/Adobe Stock, IIIRusya
Co zrobić z burakami z barszczu? Dodać do sałatki
Sałatkę z fetą i gotowanymi burakami z barszczu zrobisz w kilka minut. Jest pożywana, pyszna i lekka. Możesz podawać na zimno lub na ciepło.
Składniki:
- 3 buraki,
- 1,5 kostki fety,
- rukola,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- łyżka oleju z winogron,
- łyżka miodu,
- łyżeczka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Pokrój buraki i fetę w kostkę. Jeśli wolisz wersję na ciepło wstaw do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni na ok. 5 minut.
- Połóż na rukoli.
- Przygotuj dip musztardowy. Wymieszaj musztardę, olej z winogron, miód i sok z cytryny w małym słoiczku i polej sałatkę.
fot. Sałatka z buraków z barszczu/Adobe Stock, petrrgoskov
Co zrobić z burakami z barszczu? Podgrzać na patelni
Schłodzone buraki z barszczu zetrzyj na średnich oczkach i podsmaż na łyżce oleju. Dopraw pod koniec pieprzem i solą. Podawaj z ziemniakami.
fot. Buraki z barszczu na ciepło/Adobe Stock, JackF
Co zrobić z burakami z barszczu? Dodać do kanapki
Gotowane buraki z wykorzystaj również do kanapek. Wspaniale komponują się z fetą lub serem kozim.
Składniki:
- bułka pełnoziarnista,
- gotowany burak,
- ser kozi do smarowania,
- rukola,
- pieprz,
- sól,
- płynny miód.
Sposób przygotowania:
- Posmaruj bułkę z obu stron serkiem kozim.
- Dodaj rukolę.
- Pokrój buraka w cienkie plasterki.
- Dopraw pieprzem i solą,
- Możesz polać odrobiną miodu.
fot. Kanapka z burakiem/Adobe Stock, shaiith
Co zrobić z buraków z barszczu? Muffiny
Muffiny buraczano-czekoladowe to idealna przekąska w ciągu dnia. Natychmiast zaspokoją apetyt na słodkie. Są miękkie i wilgotne w środku. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki:
- 6 ugotowanych buraków średniej wielkości,
- 8 jajek o temperaturze pokojowej (rozmiar M),
- 0,5 szklanki cukru,
- szklanka mąki pszennej,
- 0,5 szklanki startej gorzkiej czekolady (min. 60 % kakao),
- pól kostki masła,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szklanka suszonej żurawiny.
Sposób przygotowania:
- Buraki zetrzyj na tarce na małych oczkach i odsącz z soku.
- Rozpuść masło w rondlu.
- Do buraków dodaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia i schłodzone, rozpuszczone masło.
- Wymieszaj mikserem na małych obrotach.
- Dodawaj po jednym jajku, cały czas mieszając.
- Do masy dodaj startą czekoladę i żurawinę (opcjonalnie) i wymierzaj szpatułką.
- Masę przełóż do papilotek do 3/4 wysokości.
- Piecz w 170°C przez 20 minut.
- Wyjmij i ostudź.
fot. Muffiny z gotowanych buraków z barszczu/Adobe Stock, lieselfuchs
Co zrobić z buraków z barszczu? Wege burgery
Burgery to kolejny sposób na wykorzystanie buraków z barszczu. Są zdrowe, pyszne i łatwe w przygotowaniu. Z podanej receptury wyjdą burgery.
Składniki:
- 4 buraki,
- 2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy,
- czerwona cebula średniej wielkości,
- ząbek czosnku,
- łyżka oleju,
- bułka tarta do obtoczenia,
- sól,
- pieprz,
- rozmaryn (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Buraki zetrzyj na tarce na średnich lub drobnych oczkach.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż.
- Następnie dodaj drobno pokrojony ząbek czosnku.
- Wymieszaj buraki z soczewicą, ostudzoną cebulą i czosnkiem.
- Dobraw solą i pieprz. Opcjonalnie możesz dodać szczyptę rozmarynu lub innych ziół.
- Rozgrzej patelnię.
- Uformuj okrągłe kotlety i obtocz w bułce tartej.
- Obsmażaj je ok. minuty z każdej strony na średnim ogniu.
fot. Burger z buraka z barszczu/Adobe Stock, Marta
Co zrobić z buraków z barszczu? Chipsy
Z gotowanych buraków z barszczu przygotujesz również chrupiące chipsy. Posmakują dorosłym i dzieciom.
Składniki:
- 6 schłodzonych, całych buraków;
- zioła do smaku np. estragon, tymianek, rozmaryn;
- oliwa do skropienia.
Sposób przygotowania:
- Buraki pokrój na 0,5 cm plastry.
- Połóż na pergaminie i dopraw ziołami.
- Skrop oliwą.
- Piecz je w 180°C ok. 10 min.
- Po tym czasie wyjmij i odstaw do ostudzenia.
Jak upiec buraki - pieczenie buraków w piekarniku krok po kroku
fot. Chipsy z buraka z barszczu/Adobe Stock, svetlana_cherruty
Czytaj także:
Sok z buraka - właściwości zdrowotne, wartość odżywcza, przepis
Przepis na zakwas z buraków siostry Anastazji, który możesz wykorzystać do picia oraz jako bazę do świątecznego barszczu
Co zrobić z buraków z zakwasu? 4 pomysły na wykorzystanie kiszonych buraków