Tłusty czwartek to zwyczajowo ostatni czwartek karnawału, gdy tradycyjnie stoły aż uginają się od pyszności - szczególnie pączków i faworków. Jeśli znasz już wszystkie nasze szybkie przepisy na tłusty czwartek, koniecznie musisz zerknąć też na pyszne pomysły na ciasta na tłusty czwartek. W tym dniu nie wchodzą w grę skromne makowce czy serniki - najpopularniejsze są kuszące ciasta z masą.
Spis treści:
Karpatka na tłusty czwartek
Składniki:
- 125 g masła,
- 250 ml wody,
- 5 jajek,
- szklanka mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Na krem do karpatki:
- 2 opakowania budyniu waniliowego (każdy po 40 g),
- 800 ml mleka,
- 200 g masła,
- 1/4 szklanki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- 125 g masła roztop w rondelku. Dodaj szklankę wody i zagotuj razem.
- Gdy masło z wodą zacznie wrzeć, wsyp mąkę. Ucieraj np. drewnianą szpatułką, aż powstanie gładka i jednolita masa.
- Zdejmij masę z ognia i wystudź. Przełóż do miski.
- Dodaj jajka i proszek do pieczenia. Utrzyj mikserem na jednolitą masę.
- Podziel ciasto na karpatkę na 2 równe części.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni C (bez termoobiegu). Blachę o wymiarach 36 x 25 cm posmaruj tłuszczem (masłem lub olejem), a potem lekko posyp mąką. Piecz przez 25 minut, aż blat będzie miał złoty kolor. W podobny sposób upiecz drugi blat. Uwaga - podczas pieczenia nie uchylaj piekarnika, bo ciasto opadnie.
- Gdy blaty stygną, przygotuj krem do karpatki. W 250 ml mleka rozmieszaj budynie i cukier, aby nie było grudek. Pozostałe 550 ml zagotuj w garnuszku (uwaga, aby nie przypalić!). Gdy mleko będzie się gotować, dodaj masę mleczno-budyniowo-cukrową. Gotuj przez około 2 minuty, aż całość zacznie bulgotać.
- Zdejmij z ognia i wystudź - co jakiś czas masę warto zamieszać, aby nie zrobił się kożuch.
- 200 g miękkiego masła ucieraj mikserem przez około 2-3 minuty. Gdy stworzy puszystą masę, dodawaj po odrobinie wystudzoną masę budyniową, nie przerywając miksowania.
- Krem rozsmaruj na wystudzonym placku, przykryj drugim blatem. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Gotowe ciasto na tłusty czwartek możesz jeszcze z wierzchu posypać cukrem pudrem.
fot. Ciasto na tłusty czwartek: karpatka/Adobe Stock, yanek
Pani Walewska
Składniki:
Na ciasto:
- 200 g masła,
- 100 g cukru,
- 500 g mąki,
- 6 żółtek,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- odrobina soli,
- 60 g kwaśnej śmietany 18%.
Na masę bezową:
- 220 g cukru,
- 6 białek,
- odrobina soli,
- łyżka mąki ziemniaczanej.
Na masę budyniową:
- 1 l mleka,
- 3 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,
- 16 g cukru wanilinowego,
- 200 g masła,
- 100 g cukru.
Dodatkowo:
- 100 g migdałowych płatków,
- 400 g kwaskowatego dżemu, np. malinowego lub z czarnej porzeczki.
Sposób przygotowania:
- Rozpocznij od przygotowania masy budyniowej. Do garnka wlej 3 szklanki mleka, dodaj cukier i cukier wanilinowy. Wymieszaj, zacznij podgrzewać na niewielkim ogniu.
- Pozostałą część z litra mleka (czyli 1 szklankę) wlej do miski, dodaj do niej 3 opakowania budyniu. Rozmieszaj dokładnie, by nie było grudek.
- Gdy mleko z cukrem w garnku zacznie się gotować, dodaj rozmieszane w mleku budynie. Gotuj, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Uważaj - masę łatwo przypalić.
- Masę budyniową odstaw do wystudzenia - nie wstawiaj jej do lodówki, niech stygnie w temperaturze pokojowej.
- W tym czasie przygotuj kruche ciasto do pani Walewskiej. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, żółtka, proszek do pieczenia, żółtka, zimne masło (pokrojone na kawałki), sól, a także śmietanę.
- Wszystko razem wyrób na gładką masę. Uformuj z ciasta 2 kule takiej samej wielkości, owiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 60 minut.
- Po godzinie wyjmij jedną kulę z lodówki. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylep ją wyjętym ciastem.
- Surowe ciasto wysmaruj połową dżemu. Na dżem musisz jeszcze wyłożyć masę bezową - przygotuj na razie 1/2 masy według sugerowanych składników.
- 3 białka, które pozostały przy oddzielaniu od żółtek, umieść w misce. Dodaj do białek odrobinę soli, ubijaj mikserem. Gdy masa nieco się spieni, dodawaj partiami 110 g cukru. Gdy masa bezowa będzie sztywna, dodaj 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej.
- Wyłóż masę bezową na dżem. Bezę posyp 1/2 płatków migdałowych.
- Wstaw ciasto z dżemem i bezą do piekarnika. Piecz w 180 stopniach C przez 30 minut, aż beza będzie lekko przyrumieniona - nie włączaj termoobiegu.
- Upieczony i wystudzony blat z dżemem i bezą, wyjmij z formy. Teraz postępuj identycznie z drugą kulą ciasta, posmaruj ją drugą częścią dżemu, a na końcu przygotuj drugą część masy bezowej i też rozsmaruj ją na dżemie. Piecz analogicznie do pierwszej części, a w tym samym czasie dokończ krem budyniowy.
- W wysokiej misce umieść 200 g miękkiego masła. Ucieraj je mikserem, aż zrobi się puszyste. Małymi partiami dodawaj wystudzony budyń i od razu miksuj. Gdy powstanie jednolity krem budyniowy, powinien on znaleźć się między wystudzonymi blatami.
- Do blaszki, w której znajduje się upieczony i wystudzony blat z dżemem i bezą, przełóż masę budyniową. Wyrównaj, ostrożnie nałóż na wierzch drugi blat z dżemem i bezą.
- Gotowe ciasto na tłusty czwartek schłodź jeszcze w lodówce przed podaniem - najlepiej przez co najmniej 8 godzin.
fot. Ciasto na tłusty czwartek: pani Walewska/Adobe Stock, michal812
Rafaello na tłusty czwartek
Składniki:
- 600 g herbatników,
- 200 g wiórków kokosowych,
- 200 g masła.
Na krem:
- 1 l mleka,
- szklanka cukru,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 żółtka,
- 16 g cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Wlej do miski 1 i 1/2 szklanki mleka. Dodaj obie mąki, cukier, cukier wanilinowy i żółtka. Dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek.
- Pozostałą część mleka wlej do garnka. Zagotuj, a gdy zacznie wrzeć, dodaj masę mleczno-cukrową. Gotuj na małym ogniu, co chwilę mieszając.
- Gdy masa się zagotuje i przybierze konsystencję gęstego budyniu, zdejmij z ognia i ostudź.
- Podczas studzenia, warto co jakiś czas zamieszać budyń, aby nie powstał na nim kożuch.
- Miękkie masło włóż do miski. Utrzyj, aż zacznie powstawać jasna i puszysta masa. Teraz powolutku dodawaj partiami wystudzony budyń, krótko miksując.
- Formę o wymiarach np. 22 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na dnie pierwszą warstwę herbatników. Teraz wyłóż ok. 1/4 masy budyniowej, posyp wiórkami kokosowymi. Ułóż kolejną partię herbatników, znowu pokryj kremem i wiórkami. Postępuj tak do wyczerpania składników. Na wierzchu ciasta powinna być masa budyniowa posypana wiórkami.
fot. Ciasto na tłusty czwartek: Rafaello/Adobe Stock, yanek
Zobacz więcej przepisów na ciasta na tłusty czwartek: