Tradycyjne smaki w nowoczesnym, roślinnym wydaniu? Tak! Wegański smalec z fasoli to zdrowa, smaczna i zaskakująco łatwa do przygotowania alternatywa dla klasycznego smalcu. Pełen aromatycznych przypraw, o aksamitnej konsystencji i z różnorodnymi dodatkami smalec zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Idealny na kanapki, jako przekąska na imprezy lub dodatek do chleba z kiszonym ogórkiem.
Spis treści:
- Smalec z fasoli z jabłkiem i cebulą
- Smalec z fasoli z wegańskimi skwarkami
- Smalec z białej fasoli (nie z puszki)
- Smalec z fasoli z Thermomix
Klasyczny przepis na smalec z fasoli
Standardowy przepis na smalec z fasoli to połączenie ziarenek z puszki, jabłka i cebulki. Dzięki temu powstaje lekko słodka, aksamitna pasta, która idealnie komponuje się z dowolnymi dodatkami.
Składniki:
- puszka białej fasoli,
- duża cebula,
- jabłko,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego lub oliwy z oliwek),
- łyżeczka majeranku,
- łyżeczka wędzonej papryki,
- szczypta soli i pieprzu do smaku,
- opcjonalnie: szczypiorek lub kiszony ogórek do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Fasolę z puszki dokładnie opłucz i odsącz, a następnie przełóż do miski i rozgnieć ją na gładką masę za pomocą widelca lub blendera.
- Na patelni rozgrzej olej. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
- Podsmaż cebulę, aż się zeszkli, a następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez chwilę, uważając, aby czosnek się nie przypalił.
- Jabłko zetrzyj na tarce (możesz obrać, nie musisz) i również dodaj do cebuli.
- Całość smaż razem jeszcze przez 2-3 minuty.
- Podsmażone składniki wymieszaj z fasolową masą. Dopraw majerankiem, wędzoną papryką, solą i pieprzem.
- Całość dokładnie wymieszaj - smalec powinien mieć jednolitą konsystencję.
- Przełóż smalec do słoika lub miseczki i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.
- Podawaj z ulubionym pieczywem, kiszonym ogórkiem lub świeżymi ziołami.
fot. Smalec z fasoli: przepis podstawowy/Adobe Stock, Monika
Smalec z fasoli z wegańskimi skwarkami
Wegańskie skwarki z łatwością przygotujesz z drobno pokrojonego tofu, najlepiej wędzonego. Sprawdzą się także pieczarki. Jeśli chcesz, aby były jeszcze bardziej chrupiące, możesz obtoczyć je w bułce tartej tuż przed wrzuceniem na rozgrzany olej.
Składniki:
- puszka białej fasoli,
- duża cebula,
- 100 g wędzonego tofu (lub grubo siekanych pieczarek),
- 3 łyżki oleju,
- łyżeczka wędzonej papryki,
- łyżeczka majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Fasolę rozgnieć lub zmiksuj na gładką masę.
- Tofu pokrój w drobną kostkę (lub posiekaj pieczarki), a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż tofu (lub pieczarki), aż będą złociste i chrupiące, a następnie dodaj cebulę.
- Smaż jeszcze kilka minut, a następnie zdejmij z ognia i lekko wystudź.
- Wymieszaj z masą fasolową, dopraw papryką, majerankiem, solą i pieprzem.
- Gotowy smalec wstaw do lodówki na ok. godzinę.
Smalec z białej fasoli (nie z puszki)
Jeśli wolisz "świeżą" fasolę zamiast tej z puszki, oczywiście możesz z niej zrobić pyszny smalec. Musisz jednak nieco ją przygotować wcześniej - przede wszystkim dobrze wymoczyć i ugotować.
Składniki:
- 200 g suchej białej fasoli (np. jaś),
- duża cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- łyżeczka majeranku,
- łyżeczka wędzonej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Suchą fasolę przepłucz, a następnie namocz w zimnej wodzie przez co najmniej 8 godzin (najlepiej całą noc).
- Po namoczeniu odcedź i ugotuj w świeżej wodzie, aż będzie miękka (około 1-1,5 godziny). Odcedź i ostudź.
- Ugotowaną fasolę zblenduj lub rozgnieć widelcem na gładką masę. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
- Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę, aż stanie się złocista, a następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę.
- Połącz fasolę z cebulą i czosnkiem, dopraw majerankiem, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na godzinę przed podaniem.
Przepis na smalec z fasoli z Thermomixa
Urządzenia typu thermomix to ogromne ułatwienie. Jeśli chcesz przygotować ekspresową wersję wegańskiego smalcu, oto idealny przepis.
Składniki:
- puszka białej fasoli,
- duża cebula,
- jabłko,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- łyżeczka majeranku,
- łyżeczka wędzonej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cebulę, czosnek i jabłko obierz, a następnie umieść w naczyniu miksującym. Rozdrobnij 5 sek./obr. 5.
- Dodaj olej i smaż składniki 5 min./120 stopni/obr. 1.
- Dodaj odsączoną fasolę, majeranek, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Miksuj 10 sek./obr. 5. Jeśli masa jest za gęsta, możesz dodać 1-2 łyżki wody.
- Przełóż smalec do słoika lub miski i schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę przed podaniem.
Czytaj także:
Czy smalec jest zdrowy?
Smalec z gęsi na kaszel: czy to działa?
Przepis na smalec z gęsi