Smalec z fasoli to wegański odpowiednik staropolskiego klasyka. Sprawdź, jak szybko i tanio go przygotować

smalec z fasoli przepis fot. Adobe Stock, Monika
Smalec z fasoli to wegański klasyk. Jest delikatny, aromatyczny i prosty do przygotowania, a do tego możesz przygotować go na wiele sposobów - bardziej na słodko, ostro lub z dodatkiem świeżych ziół. Świetnie sprawdzi się także dodatek wegańskich "skwarek". Sprawdź te pyszne przepisy i wybierz z nich swój ulubiony.
/ 30.11.2024 05:48
smalec z fasoli przepis fot. Adobe Stock, Monika

Tradycyjne smaki w nowoczesnym, roślinnym wydaniu? Tak! Wegański smalec z fasoli to zdrowa, smaczna i zaskakująco łatwa do przygotowania alternatywa dla klasycznego smalcu. Pełen aromatycznych przypraw, o aksamitnej konsystencji i z różnorodnymi dodatkami smalec zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Idealny na kanapki, jako przekąska na imprezy lub dodatek do chleba z kiszonym ogórkiem.

Spis treści:

  1. Smalec z fasoli z jabłkiem i cebulą
  2. Smalec z fasoli z wegańskimi skwarkami
  3. Smalec z białej fasoli (nie z puszki)
  4. Smalec z fasoli z Thermomix

Klasyczny przepis na smalec z fasoli

Standardowy przepis na smalec z fasoli to połączenie ziarenek z puszki, jabłka i cebulki. Dzięki temu powstaje lekko słodka, aksamitna pasta, która idealnie komponuje się z dowolnymi dodatkami.

Składniki:

  • puszka białej fasoli,
  • duża cebula,
  • jabłko,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego lub oliwy z oliwek),
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku,
  • opcjonalnie: szczypiorek lub kiszony ogórek do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę z puszki dokładnie opłucz i odsącz, a następnie przełóż do miski i rozgnieć ją na gładką masę za pomocą widelca lub blendera.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  3. Podsmaż cebulę, aż się zeszkli, a następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez chwilę, uważając, aby czosnek się nie przypalił.
  4. Jabłko zetrzyj na tarce (możesz obrać, nie musisz) i również dodaj do cebuli.
  5. Całość smaż razem jeszcze przez 2-3 minuty.
  6. Podsmażone składniki wymieszaj z fasolową masą. Dopraw majerankiem, wędzoną papryką, solą i pieprzem.
  7. Całość dokładnie wymieszaj - smalec powinien mieć jednolitą konsystencję.
  8. Przełóż smalec do słoika lub miseczki i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.
  9. Podawaj z ulubionym pieczywem, kiszonym ogórkiem lub świeżymi ziołami.

przepis na smalec z fasoli

fot. Smalec z fasoli: przepis podstawowy/Adobe Stock, Monika

Smalec z fasoli z wegańskimi skwarkami

Wegańskie skwarki z łatwością przygotujesz z drobno pokrojonego tofu, najlepiej wędzonego. Sprawdzą się także pieczarki. Jeśli chcesz, aby były jeszcze bardziej chrupiące, możesz obtoczyć je w bułce tartej tuż przed wrzuceniem na rozgrzany olej.

Składniki:

  • puszka białej fasoli,
  • duża cebula,
  • 100 g wędzonego tofu (lub grubo siekanych pieczarek),
  • 3 łyżki oleju,
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę rozgnieć lub zmiksuj na gładką masę.
  2. Tofu pokrój w drobną kostkę (lub posiekaj pieczarki), a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż tofu (lub pieczarki), aż będą złociste i chrupiące, a następnie dodaj cebulę.
  3. Smaż jeszcze kilka minut, a następnie zdejmij z ognia i lekko wystudź.
  4. Wymieszaj z masą fasolową, dopraw papryką, majerankiem, solą i pieprzem.
  5. Gotowy smalec wstaw do lodówki na ok. godzinę.

Smalec z białej fasoli (nie z puszki)

Jeśli wolisz "świeżą" fasolę zamiast tej z puszki, oczywiście możesz z niej zrobić pyszny smalec. Musisz jednak nieco ją przygotować wcześniej - przede wszystkim dobrze wymoczyć i ugotować.

Składniki:

  • 200 g suchej białej fasoli (np. jaś),
  • duża cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Suchą fasolę przepłucz, a następnie namocz w zimnej wodzie przez co najmniej 8 godzin (najlepiej całą noc).
  2. Po namoczeniu odcedź i ugotuj w świeżej wodzie, aż będzie miękka (około 1-1,5 godziny). Odcedź i ostudź.
  3. Ugotowaną fasolę zblenduj lub rozgnieć widelcem na gładką masę. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
  4. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę, aż stanie się złocista, a następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę.
  5. Połącz fasolę z cebulą i czosnkiem, dopraw majerankiem, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na godzinę przed podaniem.

Przepis na smalec z fasoli z Thermomixa

Urządzenia typu thermomix to ogromne ułatwienie. Jeśli chcesz przygotować ekspresową wersję wegańskiego smalcu, oto idealny przepis.

Składniki:

  • puszka białej fasoli,
  • duża cebula,
  • jabłko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, czosnek i jabłko obierz, a następnie umieść w naczyniu miksującym. Rozdrobnij 5 sek./obr. 5.
  2. Dodaj olej i smaż składniki 5 min./120 stopni/obr. 1.
  3. Dodaj odsączoną fasolę, majeranek, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Miksuj 10 sek./obr. 5. Jeśli masa jest za gęsta, możesz dodać 1-2 łyżki wody.
  4. Przełóż smalec do słoika lub miski i schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę przed podaniem.

Czytaj także:
Czy smalec jest zdrowy?
Smalec z gęsi na kaszel: czy to działa?
Przepis na smalec z gęsi

Redakcja poleca

REKLAMA