Kalafior po grecku - z pomidorami i oliwkami
Wspaniałe, aromatyczne danie - pyszne jako samodzielna potrawa, jak i dodatek.
Opublikowano: 19.05.2019, 20:02
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
1 mały kalafior,
3 łyżki oliwy z oliwek ,
1 cebula,
6 łyżek wody ,
2 łyżeczki soku z cytryny ,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
sól,
pieprz,
5 dag czarnych oliwek ,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
Reklama
Przygotowanie:
Kalafiora podzielić na różyczki, usmażyc krótko na oliwie. Przełożyć na talerz. Cebulę pokrojoną w krążki usmażyć na tej samej oliwie. Dodać wodę i sok z cytryny, kalafiora. Ugotować do miękkości. Kalafiora ułożyć na półmisku. Do sosu wlać przecier pomidorowy i zagotować. Dodać pokrojone oliwki, doprawić do smaku. Kalafiora polać sosem, posypać natką pietruszki.
Reklama
Reklama
Reklama