Sprawdzony przepis na puchate faworki babci Zosi. Słodki hit z lat 80 na na Tłusty Czwartek i nie tylko
Puchate faworki babci Zosi są nie tylko smaczne, ale także mięciutkie i idealnie słodkie. Idealnie pasują do kawy, herbaty czy gorącej czekolady. Można je podać na Tłusty Czwartek, rodzinne spotkanie czy po prostu jako słodką przekąskę do popołudniowej kawy. Udekoruj je cukrem pudrem albo domowym lukrem.

Faworki lub inaczej chrusty to jeden z najbardziej lubianych zimowych-karnawałowych przysmaków. Chrupiące, lekkie i oprószone cukrem pudrem zawsze smakują wyśmienicie. Ale czy wiesz, że istnieje ich puchata wersja, jeszcze bardziej delikatna i miękka? Zrobisz je z łatwością na bazie drożdży oraz masła.
Spis treści:
Przepis na puchate faworki babci Zosi
Tradycyjne faworki są cienkie i kruche, ale ta receptura zamienia je na puszyste i delikatne - przypominające bardziej drożdżówkę lub tradycyjnego pączka. Sekret tego przepisu tkwi w odpowiednim napowietrzeniu ciasta oraz dodatku masła i drożdży. Dzięki temu faworki nie są suche i chrupkie, ale cudownie "pampuchowate".
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- pół szklanki kwaśnej śmietany,
- łyżeczka cukru,
- łyżka masła (roztopionego),
- łyżka spirytusu lub octu,
- 15 g świeżych drożdży (lub 5 g suchych),
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania zaczynu. Drożdże rozpuść w 2 łyżkach ciepłego mleka z dodatkiem cukru.
- Wymieszaj, zasyp płaską łyżką mąki i odstaw na 10 minut, aż zaczną pracować.
- Do osobnej miski przesiej mąkę, a następnie dodaj żółtka, śmietanę, sól, masło, spirytus oraz wyrośnięte drożdże.
- Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie. Możesz zrobić to ręcznie albo używając robota kuchennego.
- Aby faworki były puszyste, ciasto należy porządnie napowietrzyć, najlepiej zrobisz to poprzez uderzanie w gotowe ciasto wałkiem przez kilka minut.
- Napowietrzone ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na 30-40 minut do wyrośnięcia.
- Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm. Pokrój je na prostokąty o długości 8-10 cm. W środku każdego zrób nacięcie i przewiń jeden koniec przez otwór, formując klasyczne faworki.
- Rozgrzej olej do temperatury 175 stopni i smaż faworki na złoty kolor z obu stron. Na koniec odsącz je na ręczniku papierowym.
- Udekoruj, kiedy faworki lekko ostygną.

Z czym podać puchate faworki drożdżowe?
Puchate faworki drożdżowe same w sobie są pyszne, ale możesz je dodatkowo ciekawie udekorować. Najlepszą opcją będzie oczywiście klasyczny cukier puder. Delikatnie przesiej go przez sito i posyp lekko ostudzone, ale wciąż ciepłe faworki.
Możesz także przygotować krem czekoladowy lub waniliowy. Świetnie sprawdzi się także domowa fit nutella. Najlepiej, jeśli będzie lekko płynna. Wówczas można maczać faworki w ciepłej polewie i od razu zjadać. Możesz też zanurzyć gotowe chrusty w polewie i pozostawić do wystudzenia. W obu wersjach będą smakować doskonale.
Drożdżowe faworki babci Zosi będą też świetnie czuły się w towarzystwie domowej marmolady lub dżemu. Możesz postawić na tradycyjny dżem różany, powidła śliwkowe albo zaszaleć z dżemem figowym czy mandarynkowym.
Faworki możesz podać także z domową bitą śmietaną oraz świeżymi owocami, a także z lodami lub słonym karmelem.
Zobacz też inne pomysły na domowe faworki: