Reklama

Faworki lub inaczej chrusty to jeden z najbardziej lubianych zimowych-karnawałowych przysmaków. Chrupiące, lekkie i oprószone cukrem pudrem zawsze smakują wyśmienicie. Ale czy wiesz, że istnieje ich puchata wersja, jeszcze bardziej delikatna i miękka? Zrobisz je z łatwością na bazie drożdży oraz masła.

Reklama

Spis treści:

  1. Przepis na puchate faworki babci Zosi
  2. Z czym podać puchate faworki drożdżowe?

Przepis na puchate faworki babci Zosi

Tradycyjne faworki są cienkie i kruche, ale ta receptura zamienia je na puszyste i delikatne - przypominające bardziej drożdżówkę lub tradycyjnego pączka. Sekret tego przepisu tkwi w odpowiednim napowietrzeniu ciasta oraz dodatku masła i drożdży. Dzięki temu faworki nie są suche i chrupkie, ale cudownie "pampuchowate".

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • pół szklanki kwaśnej śmietany,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka masła (roztopionego),
  • łyżka spirytusu lub octu,
  • 15 g świeżych drożdży (lub 5 g suchych),
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania zaczynu. Drożdże rozpuść w 2 łyżkach ciepłego mleka z dodatkiem cukru.
  2. Wymieszaj, zasyp płaską łyżką mąki i odstaw na 10 minut, aż zaczną pracować.
  3. Do osobnej miski przesiej mąkę, a następnie dodaj żółtka, śmietanę, sól, masło, spirytus oraz wyrośnięte drożdże.
  4. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie. Możesz zrobić to ręcznie albo używając robota kuchennego.
  5. Aby faworki były puszyste, ciasto należy porządnie napowietrzyć, najlepiej zrobisz to poprzez uderzanie w gotowe ciasto wałkiem przez kilka minut.
  6. Napowietrzone ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na 30-40 minut do wyrośnięcia.
  7. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm. Pokrój je na prostokąty o długości 8-10 cm. W środku każdego zrób nacięcie i przewiń jeden koniec przez otwór, formując klasyczne faworki.
  8. Rozgrzej olej do temperatury 175 stopni i smaż faworki na złoty kolor z obu stron. Na koniec odsącz je na ręczniku papierowym.
  9. Udekoruj, kiedy faworki lekko ostygną.
fot. Przepis na puchate faworki babci Zosi/Adobe Stock, Ildi

Z czym podać puchate faworki drożdżowe?

Puchate faworki drożdżowe same w sobie są pyszne, ale możesz je dodatkowo ciekawie udekorować. Najlepszą opcją będzie oczywiście klasyczny cukier puder. Delikatnie przesiej go przez sito i posyp lekko ostudzone, ale wciąż ciepłe faworki.

Możesz także przygotować krem czekoladowy lub waniliowy. Świetnie sprawdzi się także domowa fit nutella. Najlepiej, jeśli będzie lekko płynna. Wówczas można maczać faworki w ciepłej polewie i od razu zjadać. Możesz też zanurzyć gotowe chrusty w polewie i pozostawić do wystudzenia. W obu wersjach będą smakować doskonale.

Drożdżowe faworki babci Zosi będą też świetnie czuły się w towarzystwie domowej marmolady lub dżemu. Możesz postawić na tradycyjny dżem różany, powidła śliwkowe albo zaszaleć z dżemem figowym czy mandarynkowym.

Faworki możesz podać także z domową bitą śmietaną oraz świeżymi owocami, a także z lodami lub słonym karmelem.

Reklama

Zobacz też inne pomysły na domowe faworki:

Reklama
Reklama
Reklama