Jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami? Przygotuj masło i węgierki.
Kruche ciasto ze śliwkami zrobisz z renklod, węgierek lub mirabelek. Jeżeli chcesz przygotować je w wersji bez mleka, użyj oleju kokosowego zamiast masła.

Opublikowano: 06.09.2019, 09:03
Reklama
Spis treści
Reklama
Ciasto kruche ze śliwkami
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- kostka masła,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- ¾ szklanki cukru,
- 300 g śliwek,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie
- Zagnieć mąkę razem z kawałkami masła.
- Dodaj jajka i proszek do pieczenia. Wsyp sól i cukier.
- Zagnieć ponownie krótko, tylko do połączenia składników.
- Podziel ciasto na dwie części i owiń folią spożywczą. Przełóż do lodówki przynajmniej na 30 minut.
- Śliwki dokładnie umyj i wypestkuj. Oprósz mąką.
- Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Połóż pierwszą część i nałóż śliwki. Przykryj drugą częścią.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.
- Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.

Z budyniem
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- kostka masła,
- ¾ szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 opakowania proszku budyniowego,
- szklanka mleka,
- 300 g śliwek.
Przygotowanie
- Zagnieć mąkę razem z kawałkami masła.
- Dodaj jajka i proszek do pieczenia. Wsyp sól i cukier.
- Zagnieć ponownie krótko, tylko do połączenia składników.
- Podziel ciasto na dwie części i owiń folią spożywczą.
- Przełóż do lodówki przynajmniej na 30 minut.
- Śliwki umyj i dokładnie wypestkuj. Budyń ugotuj w zmniejszonej ilości mleka niż rekomendowana na opakowaniu.
- Lekko przestudź i przykryj wierzch folią spożywczą, aby nie powstał kożuch. Ciasto wyłóż do formy i ułóż porcję budyniu i śliwki.
- Przykryj drugą połową ciasta. Piecz w nagrzanym piekarniku do 190 stopni Celsjusza przez około 60 minut.
- Wyjmij i pozwól, aby ciasto dokładnie wystygło przez przynajmniej godzinę.
- Jeżeli masz problem z przekrojeniem, wstaw do lodówki na 2 godziny, aby budyń lepiej stężał. Możesz podawać ciasto z porcją powideł śliwkowych, które podkreślą jego smak.
W wersji z galaretką
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- kostka masła,
- szczypta soli,
- ¾ szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- opakowanie galaretki pomarańczowej,
- opakowanie galaretki truskawkowej,
- opakowanie galaretki cytrynowej.
Przygotowanie
- Przygotuj 3 miski z gorącą wodą. Wsyp do każdej z nich galaretkę i dokładnie rozpuść. Przełóż do lodówki.
- Zagnieć mąkę razem z kawałkami masła. Dodaj jajka i proszek do pieczenia. Wsyp sól i cukier.
- Zagnieć ponownie krótko, tylko do połączenia składników. Owiń folią spożywczą.
- Przełóż do lodówki przynajmniej na 30 minut.
- Ciasto rozwałkuj i delikatnie wciśnij obrane i wypestkowane śliwki do góry miąższem.
- Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.
- Gdy ciasto będzie gotowe i wystygnie, wlej lekko tężejącą galaretkę na wierzch ciasta ze śliwkami.
- Przełóż do lodówki przynajmniej na 2 godziny lub na całą noc.
Reklama
Zobacz też:
Sprawdzony przepis na kompot ze śliwek Delikatne śliwki w occie
Reklama
Reklama
Reklama