Reklama

Spis treści

Reklama
  1. Ciasto kruche ze śliwkami
  2. Z budyniem
  3. W wersji z galaretką

Ciasto kruche ze śliwkami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • kostka masła,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 300 g śliwek,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie

  1. Zagnieć mąkę razem z kawałkami masła.
  2. Dodaj jajka i proszek do pieczenia. Wsyp sól i cukier.
  3. Zagnieć ponownie krótko, tylko do połączenia składników.
  4. Podziel ciasto na dwie części i owiń folią spożywczą. Przełóż do lodówki przynajmniej na 30 minut.
  5. Śliwki dokładnie umyj i wypestkuj. Oprósz mąką.
  6. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Połóż pierwszą część i nałóż śliwki. Przykryj drugą częścią.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.
  8. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.
fot. Adobe Stock

Z budyniem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • kostka masła,
  • ¾ szklanki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 opakowania proszku budyniowego,
  • szklanka mleka,
  • 300 g śliwek.

Przygotowanie

  1. Zagnieć mąkę razem z kawałkami masła.
  2. Dodaj jajka i proszek do pieczenia. Wsyp sól i cukier.
  3. Zagnieć ponownie krótko, tylko do połączenia składników.
  4. Podziel ciasto na dwie części i owiń folią spożywczą.
  5. Przełóż do lodówki przynajmniej na 30 minut.
  6. Śliwki umyj i dokładnie wypestkuj. Budyń ugotuj w zmniejszonej ilości mleka niż rekomendowana na opakowaniu.
  7. Lekko przestudź i przykryj wierzch folią spożywczą, aby nie powstał kożuch. Ciasto wyłóż do formy i ułóż porcję budyniu i śliwki.
  8. Przykryj drugą połową ciasta. Piecz w nagrzanym piekarniku do 190 stopni Celsjusza przez około 60 minut.
  9. Wyjmij i pozwól, aby ciasto dokładnie wystygło przez przynajmniej godzinę.
  10. Jeżeli masz problem z przekrojeniem, wstaw do lodówki na 2 godziny, aby budyń lepiej stężał. Możesz podawać ciasto z porcją powideł śliwkowych, które podkreślą jego smak.

W wersji z galaretką

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • kostka masła,
  • szczypta soli,
  • ¾ szklanki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • opakowanie galaretki pomarańczowej,
  • opakowanie galaretki truskawkowej,
  • opakowanie galaretki cytrynowej.

Przygotowanie

  1. Przygotuj 3 miski z gorącą wodą. Wsyp do każdej z nich galaretkę i dokładnie rozpuść. Przełóż do lodówki.
  2. Zagnieć mąkę razem z kawałkami masła. Dodaj jajka i proszek do pieczenia. Wsyp sól i cukier.
  3. Zagnieć ponownie krótko, tylko do połączenia składników. Owiń folią spożywczą.
  4. Przełóż do lodówki przynajmniej na 30 minut.
  5. Ciasto rozwałkuj i delikatnie wciśnij obrane i wypestkowane śliwki do góry miąższem.
  6. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.
  7. Gdy ciasto będzie gotowe i wystygnie, wlej lekko tężejącą galaretkę na wierzch ciasta ze śliwkami.
  8. Przełóż do lodówki przynajmniej na 2 godziny lub na całą noc.
Reklama

Zobacz też:
Sprawdzony przepis na kompot ze śliwek Delikatne śliwki w occie

Reklama
Reklama
Reklama