Reklama

Reklama

Nasze jabłeczniki bez jajek dołącz koniecznie do innych sprawdzonych pomysłów na to ciasto. Znajdziesz je tutaj.

Sypany jabłecznik z kaszą manną, bez jajek

Jeszcze lepszy jest następnego dnia po upieczeniu.

Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm.

Składniki:

  • 1 kg kwaskowatych jabłek, np. booskop
  • 10 dag kaszy manny
  • 20 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • opak. cukru wanilinowego
  • 20 dag śmietany 18% tł.
  • 15 dag margaryny lub masła
  • ew. cynamon
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w małe kawałki.
  2. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
  3. Wymieszaj ze sobą kaszę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i ew. cynamon.
  4. W garnku podgrzewaj śmietanę i margarynę lub masło, aż masło się roztopi. Odstaw do ostudzenia.
  5. Tortownicę o średnicy 26 cm natłuść starannie i napełnij na przemian warstwami suchych składników i jabłek. Dolną i górną warstwę powinna stanowić mieszanka suchych składników.
  6. Teraz wlej do tortownicy mieszaninę śmietany i margaryny lub masła – cała powierzchnia ciasta powinna być pokryta masą śmietanowo-tłuszczową.
  7. Ciasto piecz ok. 60 minut na dolnej półce piekarnika.

Szarlotka orkiszowa z twarogiem, bez jajek

Składniki:

  • 50 dag pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 12 dag cukru trzcinowego
  • cukier waniliowy
  • 25 dag masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 kg jabłek
  • cytryna
  • 10 dag miodu akacjowego
  • 50 dag chudego twarogu
  • 5 dag mąki jaglanej

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 190°C.
  2. Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, cynamon, dodaj masło i zagnieć na kruszonkę.
  3. 2/3 masy nałóż do lekko natłuszczonej formy, lekko dociśnij.
  4. Jabłka obierz, pokrój na cząstki.
  5. Cytrynę sparz, zetrzyj z niej skórkę.
  6. Twaróg, miód i skórkę z cytryny wymieszaj, wyrób na masę z mąką jaglaną.
  7. Masę twarogową rozłóż na cieście w formie, na niej ułóż jabłka.
  8. Posyp resztą kruszonki.
  9. Piecz 30–40 minut na środkowej półce piekarnika.

Po ostudzeniu szarlotkę możesz podać np. ze śmietaną. Smacznego!

Czytaj też:

Jak zrobić najlepszą szarlotkę – 5 wskazówek

Szybka szarlotka na herbatnikach

Jabłecznik z cynamonową kruszonką

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama