Suflet cytrynowy - przepis składniki i przygotowanie
Oryginalny smak kuszącego deseru!
Opublikowano: 30.04.2014, 10:52
Reklama
Czas przygotowania: 90 min
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 4 cytryny
- szklanka mleka
- 2 łyżki mąki
- 10 dag masła
- 5 łyżek cukru
- 5 białek
- 4 żółtka
- masło i cukier do wysypania foremek
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na suflet cytrynowy!
- Cytryny dokładnie wyszoruj, sparz wrzątkiem.
- Zetrzyj z nich skórkę, a potem wyciśnij sok.
- Masło utrzyj z 3 łyżkami cukru i skórką z cytryny.
- Połącz z mąką, a potem cały czas mieszając, dodaj wrzące mleko.
- Zagotuj. Mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje, przestudź.
- Białka ubij do białości.
- Dodaj pozostały cukier, ubij na sztywno.
- Masę połącz z żółtkami, sokiem z cytryny oraz pianą z białek.
- Małe, żaroodporne foremki wysmaruj masłem, wysyp cukrem.
- Napełnij je ciastem, wstaw do większego naczynia z wodą.
- Piecz przez ok. 40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Reklama
Sprawdź inne pomysły na deser:
Śmietanowiec z wiśniami - przepis
Rolada kakaowa - przepis
Ciasto kakaowe - przepis na ciasto Fale Dunaju
Reklama
Reklama
Reklama