Czekoladowy sernik z malinami bez pieczenia
Czekoladowy sernik z malinami bez pieczenia to hit na każdym stole.
- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 27.06.2011, 12:09
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 25 dag czekoladowych kruchych ciasteczek
- 10 dag masła
- 40 ml likieru czekoladowego
- 2 łyżki pokruszonych biszkoptów
Reklama
Na masę serową:
- 3 opakowania homogenizowanego serka waniliowego
- 70 dag malin
- 20 dag kremówki
- 10 dag cukru pudru
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki żelatyny
- 4–5 łyżek likieru pomarańczowego
Do dekoracji:
- słoik kremu czekoladowo-orzechowego
- 3–4 łyżki posiekanej mlecznej czekolady
- kilka listków mięty
Przygotowanie:
Reklama
- Tortownicę o średnicy 28 cm wysmaruj masłem i posyp pokruszonymi biszkoptami. Resztę masła roztop i wymieszaj z pokruszonymi ciasteczkami czekoladowymi oraz likierem czekoladowym. Przygotowaną masą wylep dno tortownicy. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
- W rondelku podgrzej kremówkę i rozpuść w niej połamaną na kawałki czekoladę. Ostudź i dobrze schłodź w lodówce. Potem ubij na sztywno. Serek homogenizowany wymieszaj z cukrem pudrem, kakao, likierem pomarańczowym oraz rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzątku i ostudzoną żelatyną.
- Masę serową wymieszaj z czekoladową bitą śmietaną oraz malinami (kilka owoców odłóż do dekoracji). Przełóż do tortownicy i wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Wyłóż na talerz. Wierzch i boki posmaruj czekoladowo-orzechowym kremem, obsyp posiekaną czekoladą. Udekoruj malinami i listkami mięty.
Reklama
Reklama
Reklama