Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 25 dag czekoladowych kruchych ciasteczek
  • 10 dag masła
  • 40 ml likieru czekoladowego
  • 2 łyżki pokruszonych biszkoptów
Reklama

Na masę serową:

  • 3 opakowania homogenizowanego serka waniliowego
  • 70 dag malin
  • 20 dag kremówki
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki żelatyny
  • 4–5 łyżek likieru pomarańczowego

Do dekoracji:

  • słoik kremu czekoladowo-orzechowego
  • 3–4 łyżki posiekanej mlecznej czekolady
  • kilka listków mięty
Przygotowanie:
Reklama
  1. Tortownicę o średnicy 28 cm wysmaruj masłem i posyp pokruszonymi biszkoptami. Resztę masła roztop i wymieszaj z pokruszonymi ciasteczkami czekoladowymi oraz likierem czekoladowym. Przygotowaną masą wylep dno tortownicy. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  2. W rondelku podgrzej kremówkę i rozpuść w niej połamaną na kawałki czekoladę. Ostudź i dobrze schłodź w lodówce. Potem ubij na sztywno. Serek homogenizowany wymieszaj z cukrem pudrem, kakao, likierem pomarańczowym oraz rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzątku i ostudzoną żelatyną.
  3. Masę serową wymieszaj z czekoladową bitą śmietaną oraz malinami (kilka owoców odłóż do dekoracji). Przełóż do tortownicy i wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
  4. Wyłóż na talerz. Wierzch i boki posmaruj czekoladowo-orzechowym kremem, obsyp posiekaną czekoladą. Udekoruj malinami i listkami mięty.
Reklama
Reklama
Reklama