Reklama

Cytrynowiec według przepisu siostry Anastazji to lekki biszkopt przełożony soczystymi kremami - śmietankowym i cytrynowym. Wykorzystaj w nim także kawałki ananasa, aby jeszcze bardziej "orzeźwić" przepis. Świetnie sprawdzi się jako szybkie ciasto do kawy, a także tort imprezowy czy zwykły poobiedni deser.

Reklama

Spis treści:

  1. Przepis na cytrynowiec siostry Anastazji
  2. Cytrynowiec siostry Anastazji: warianty

Przepis na cytrynowiec siostry Anastazji

Ciasto cytrynowe według przepisu siostry Anastazji będzie wymagał przygotowania biszkoptu oraz dwóch kremów. Po upieczeniu dobrze jest je schłodzić przed podaniem - na zimno będzie smakować naprawdę orzeźwiająco. Jest doskonałą alternatywą dla wielkanocnej baby cytrynowej, a dzięki masie staje się świetnym deserem do popołudniowej kawki i spotkań z bliskimi.

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 130 g drobnego cukru,
  • 150 g mąki pszennej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka masła do wysmarowania formy.

Składniki na masę cytrynową:

  • 3 cytryny,
  • 180 g cukru,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 3 żółtka,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • kopiata łyżka mąki pszennej,
  • płaska łyżka mąki pszennej,
  • opakowanie cukru wanilinowego.

Składniki na masę śmietankową:

  • 500 ml śmietanki 30% (mocno schłodzonej),
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Dodatkowo:

  • 150 g jasnych herbatników,
  • puszka ananasa w zalewie.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Partiami dodaj cukier, a później po jednym żółtku. Ostrożnie miksuj na niskich obrotach, aby masa nazbyt nie opadła.
  2. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksuj tylko do połączenia składników.
  3. Formę wysmaruj masłem i przelej do niej masę. Piecz w 170 stopniach ok. 35 minut, do suchego patyczka.
  4. Gotowy biszkopt wystudź w formie.
  5. Przygotuj krem cytrynowy. Cytryny dokładnie wyciśnij i uzupełnij wodą - finalnie musi być ok. 650 ml płynu. Przelej do rondelka, dodaj zwykły cukier i zagotuj. Pozostaw na małym ogniu.
  6. Proszki budyniowe rozpuść w 120 ml chłodnej wody, dodaj cukier wanilinowy oraz obie mąki. Bardzo dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek z mąki.
  7. Gotowy płyn przelej do gotującej się wody cytrynowej. Energicznie mieszaj, cały czas gotując na małym ogniu. Kiedy masa zgęstnieje, zdejmij z ognia, przykryj folią i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  8. W tym czasie przygotuj krem śmietankowy. W 60 ml bardzo ciepłej, ale nie gorącej wody rozpuść żelatynę. Musi być bardzo dobrze wymieszana.
  9. Do miski przelej śmietankę, dodaj cukier puder i ubij na pianę. Następnie wlej rozpuszczoną żelatynę i zmiksuj do połączenia składników.
  10. Wróć do wystudzonej masy cytrynowej. Dokładnie połącz ją z miękkim masłem, ucierając makutrą albo mikserem. Następnie dodaj do niej kilka pokrojonych w kostkę plasterków ananasa.
  11. Biszkopt podziel na dwie części. Wyłóż na każdy blat masę cytrynową i odstaw na chwilę, aby lekko stężała.
  12. Następnie tężejącą masę śmietanową wylej na krem cytrynowy i rozprowadź. Jeden blat ułóż na drugim, a na wierzchu ułóż herbatniki.
  13. Całość udekoruj wybraną polewą. Resztę masy możesz rozłożyć dookoła ciasta.
  14. Pozostaw w lodówce do stężenia.
fot. Cytrynowiec siostry Anastazji/Adobe Stock, olyina

Cytrynowiec siostry Anastazji: warianty

Ciasto cytrynowe według tego przepisu możesz dowolnie modyfikować. Możesz np. przygotować większą ilość biszkoptu, podzielić go na 3 lub więcej części i przełożyć kremami. Możesz także naprzemiennie stosować krem cytrynowy i śmietanowy lub całkowicie zrezygnować z tego drugiego.

Także ananasy możesz potraktować jako opcjonalne i zrezygnować z nich albo przeciwnie - dodać je także do masy śmietanowej i dodatkowo ułożyć całe plastry na wierzchu, przykryć resztką masy i dopiero wyłożyć herbatniki.

W ramach polewy możesz przygotować klasyczny krem czekoladowy albo cytrynowy lukier. Świetnie sprawdzi się także owocowa galaretka, ale ją musisz wyłożyć na ciasto dopiero, kiedy obie masy zastygną i trzymać ciasto cały czas w formie.

fot. Ciasto cytrynowe siostry Anastazji/Adobe Stock, PhotoSG
Reklama

Zobacz też inne przepisy na ciasta siostry Anastazji:

Reklama
Reklama
Reklama