Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 400 ml śmietanki 30%,
  • 4 łyżki cukru pudru + do posypania,
  • ok. 300 g dowolnego dżemu,
  • opcjonalnie: drobne owoce, np. borówki.
Reklama
Przygotowanie:

Ciasto francuskie na słodko z bitą śmietaną i dżemem to deser, który jest banalnie prosty w przygotowaniu. Udaje się nawet tym, którzy uchodzą za cukiernicze beztalencia ;-)

  1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.
  3. Na blaszce rozłóż arkusz ciasta francuskiego. Ponakłuwaj go widelcem.
  4. Piecz w piekarniku, aż się mocno zrumieni.
  5. Po upieczeniu ciasto francuskie wystudź, a potem pokrój na 8 identycznych prostokątów. Lepiej użyć noża z ząbkami, aby płaty się nie pokruszyły.
  6. Zimną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Jeśli boisz się, że nie będzie wystarczająco sztywna, możesz dla pewności użyć śmietan-fixu.
  7. 4 prostokąty ciasta francuskiego posmaruj grubo dżemem, potem obłóż bitą śmietaną. Jeśli chcesz użyć owoców, również je dodaj. Dociśnij pozostałymi płatami ciasta.
  8. Wierzch ciasta francuskiego na słodko obsyp cukrem pudrem.
Reklama

Zobacz więcej przepisów z ciastem francuskim:
Ciasto francuskie ze szpinakiem
Parówki w cieście francuskim
Rożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Łosoś w cieście francuskim
Baklawa z ciastem francuskim

Reklama
Reklama
Reklama