Tort makowy na bazie puszystej piany z białek bez dodatku mąki to sycący i aromatyczny wypiek. Możemy również wykonać klasyczne blaty biszkoptowe z makiem i przełożyć kremem maślanym z dodatkiem budyniu lub likieru kawowego. Sprawdź nasze pomysły na świąteczne ciasto!
Tort makowy z kremem kawowym
Oto składniki na tort makowy z kremem kawowym:
Ciasto:
- 250 g maku
- 2 łyżki mąki
- 6 jajek
- 200 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g bułki tartej
Krem:
- kieliszek likieru kawowego
- kostka masła
- 150 g cukru pudru
Jak zrobić tort makowy z kremem kawowym?
- Mak dokładnie mielimy przynajmniej dwukrotnie. Dodajemy mąkę, roztrzepane jajka, cukier, bułkę tartą oraz proszek do pieczenia.
- Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do formy i lekko ugniatamy.
- Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie przygotowujemy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą i białą masę przez około 8 minut.
- Dolewamy likier kawowy.
- Następnie przekładamy dwa blaty ciasta kremem. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny do zastygnięcia.
Tort makowy bez mąki
Oto składniki na tort makowy bez mąki:
- 8 białek jaj
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła
- 8 żółtek jaj
- 350 g maku mielonego
- 100 ml mleka
- skórka otarta z cytryny
- skórka otarta z pomarańczy
Jak zrobić tort makowy bez mąki?
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypujemy cukier. W osobnej misie ucieramy masło z odrobiną cukru.
- Dodajemy kolejno żółtka. Masy mieszamy na gładko i dodajemy mielony mak, mleko oraz skórkę z cytryny i pomarańczy.
- Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm. Pieczemy przez 70 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
- Tak przygotowane ciasto możemy podawać z sosem żurawinowym lub przełożone kremem.
Tort makowy z kremem budyniowym
Oto składniki na tort makowy z kremem budyniowym:
Ciasto:
- 200 g maku
- 2 łyżki mąki
- 7 jajek
- 200 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g bułki tartej
Krem:
- kostka masła
- opakowanie budyniu
- 2 łyżki cukru
- pół szklanki mleka
Jak zrobić tort makowy z kremem budyniowym?
- Mak mielimy przynajmniej dwukrotnie. Następnie dodajemy ubite jajka razem z cukrem.
- Dosypujemy bułkę tartą, mąkę oraz proszek do pieczenia. Pieczemy w tortownicy o średnicy 22 cm w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 40 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy krem. Ucieramy kostkę masła z cukrem na puszysta i białą masę.
- Przygotowujemy budyń i studzimy. Dodajemy stopniowo do kremu tak, aby nie zważył się.
- Wystudzone blaty biszkoptowe przekrawamy na pół i smarujemy przygotowanym wcześniej kremem.
- Przekładamy do lodówki na 2-3 godziny do przestudzenia.
Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić najlepsze ciasto ambasador z dodatkiem galaretek! Nikt mu się nie oprze! Ciasto Milky Way dla dużych i małych!