Jak zrobić tort makowy bez mąki lub z kremem budyniowym? Sprawdzone przepisy!

Tort makowy z kremem budyniowym fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Tort makowy przygotowany bez dodatku mąki to wspaniały pomysł dla wszystkich na diecie bezglutenowej. Ciekawy pomysł na deser, który może zastąpić tradycyjny makowiec!
Sylwia Kazimierczuk / 20.05.2019 19:32
Tort makowy z kremem budyniowym fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Tort makowy na bazie puszystej piany z białek bez dodatku mąki to sycący i aromatyczny wypiek. Możemy również wykonać klasyczne blaty biszkoptowe z makiem i przełożyć kremem maślanym z dodatkiem budyniu lub likieru kawowego. Sprawdź nasze pomysły na świąteczne ciasto!

Tort makowy z kremem kawowym

Oto składniki na tort makowy z kremem kawowym:

Ciasto:

  • 250 g maku
  • 2 łyżki mąki
  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g bułki tartej

Krem:

  • kieliszek likieru kawowego
  • kostka masła
  • 150 g cukru pudru

Jak zrobić tort makowy z kremem kawowym?

  1. Mak dokładnie mielimy przynajmniej dwukrotnie. Dodajemy mąkę, roztrzepane jajka, cukier, bułkę tartą oraz proszek do pieczenia.
  2. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do formy i lekko ugniatamy.
  3. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  4. W międzyczasie przygotowujemy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą i białą masę przez około 8 minut.
  5. Dolewamy likier kawowy.
  6. Następnie przekładamy dwa blaty ciasta kremem. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny do zastygnięcia.

Tort makowy bez mąki

Oto składniki na tort makowy bez mąki:

  • 8 białek jaj
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 8 żółtek jaj
  • 350 g maku mielonego
  • 100 ml mleka
  • skórka otarta z cytryny
  • skórka otarta z pomarańczy

Jak zrobić tort makowy bez mąki?

  1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypujemy cukier. W osobnej misie ucieramy masło z odrobiną cukru.
  2. Dodajemy kolejno żółtka. Masy mieszamy na gładko i dodajemy mielony mak, mleko oraz skórkę z cytryny i pomarańczy.
  3. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm. Pieczemy przez 70 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
  4. Tak przygotowane ciasto możemy podawać z sosem żurawinowym lub przełożone kremem.

Tort makowy z kremem budyniowym

Oto składniki na tort makowy z kremem budyniowym:

Ciasto:

  • 200 g maku
  • 2 łyżki mąki
  • 7 jajek
  • 200 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g bułki tartej

Krem:

  • kostka masła
  • opakowanie budyniu
  • 2 łyżki cukru
  • pół szklanki mleka

Jak zrobić tort makowy z kremem budyniowym?

  1. Mak mielimy przynajmniej dwukrotnie. Następnie dodajemy ubite jajka razem z cukrem.
  2. Dosypujemy bułkę tartą, mąkę oraz proszek do pieczenia. Pieczemy w tortownicy o średnicy 22 cm w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 40 minut.
  3. W międzyczasie przygotowujemy krem. Ucieramy kostkę masła z cukrem na puszysta i białą masę.
  4. Przygotowujemy budyń i studzimy. Dodajemy stopniowo do kremu tak, aby nie zważył się.
  5. Wystudzone blaty biszkoptowe przekrawamy na pół i smarujemy przygotowanym wcześniej kremem.
  6. Przekładamy do lodówki na 2-3 godziny do przestudzenia.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić najlepsze ciasto ambasador z dodatkiem galaretek! Nikt mu się nie oprze! Ciasto Milky Way dla dużych i małych!
 

Redakcja poleca

REKLAMA