Reklama
Czas przygotowania: 120 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

Ciasto:

Reklama
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta soli
  • jajko do posmarowania

Farsz:

  • 40 dag kiszonej kapusty
  • cebula
  • 8 dag suszonych grzybów
  • łyżka oleju
  • łyżka masła
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na paszteciki z kapustą i grzybami!

Ryba po grecku - przepis

  1. Grzyby zalej wodą, odstaw na godzinę, po czym ugotuj.
  2. Cebulę obierz, opłucz i drobno posiekaj.
  3. Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru soku na sicie, pokrój drobno ostrym nożem.
  4. Przygotuj ciasto: mąkę posiekaj nożem z masłem, dodaj żółtka, śmietanę i szczyptę soli.
  5. Zagnieć szybko gładkie ciasto, zawiń je w folię spożywczą i odłóż na 30 minut do lodówki.
  6. W szerokim rondlu z grubym dnem roztop masło z olejem, włóż posiekaną cebulę i zeszklij mieszając - na wolnym ogniu.
  7. Dodaj kapustę, grzyby wraz z wywarem, gotuj na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka, a płyn odparuje.
  8. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem, po czym wsyp tyle bułki tartej, aby uzyskać gęstą masę.
  9. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm.
  10. Pokrój na prostokąty o bokach 6 x 8 cm.
  11. Na każdym połóż porcję farszu, zawiń do środka krótsze boki i zwiń paszteciki.
  12. Posmaruj je jajkiem.
  13. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach C.
Reklama

Ciasta na Boże Narodzenie

Reklama
Reklama
Reklama