Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,20 kg schabu środkowego bez kości
- 15 dag suszonych fig
- 15 dag suszonych moreli
- 15 dag suszonych śliwek
- szklanka białego wina
- gałązki tymianku
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na schab z owocami!
- Schab opłucz, osusz.
- Ponacinaj wzdłuż w 5 miejscach - najlepiej co ok. 2 cm, na głębokość ok. 3 cm.
- Oprósz solą i pieprzem.
- Owoce umyj w ciepłej wodzie, odcedź, zalej winem, odstaw na 30 min.
- Osącz owoce, wypełnij nimi nacięcia.
- Mięso obwiąż bawełnianym sznurkiem, tak by trzymało kształt.
- Obłóż gałązkami tymianku.
- Ułóż w brytfannie, skrop olejem.
- Piecz ok. 80 minut w 190°C, polewając winem i wytwarzającym się sosem.