Składniki:
- 2 duże polędwiczki wieprzowe (70 dag)
- 10 dag suszonych moreli
- 2 pęczki cebulki dymki
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki białego wina
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Suszone morele zalej białym winem i odstaw na 30 minut. Polędwiczki umyj, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie przekrój na pół. W każdej, ostrym nożem, zrób głęboką kieszeń, uważając, by nie rozciąć mięsa. Polędwiczki natrzyj solą i pieprzem. Nafaszeruj namoczonymi morelami (wino zachowaj).
- Na patelni rozgrzej olej, włóż mięso i smaż z każdej strony po 3 minuty. Następnie podlej winem z moczenia owoców, przykryj, po czym duś około 10 minut na średnim ogniu.
- Na osobnej patelni rozgrzej masło, włóż odcięty od dymki szczypior, oprósz solą i pieprzem. Smaż minutę. Podaj do mięsa.