Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
- 1/8 szklanki zmielonych migdałów
- 1/8 szklanki śmietany 18-proc.
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
Na krem:
- 25 dag masła
- budyń waniliowy z cukrem
- 1,5 szklanki mleka
Dodatkowo:
- puszka moreli
Przygotowanie:
- Mąkę, migdały, proszek do pieczenia oraz cukier posiekaj z masłem. Dodaj śmietanę i jajka. Zagnieć ciasto. Wyłóż nim foremkę, nakłuj widelcem. Piecz 30–40 minut w temp. 190 stopni.
- Budyń ugotuj na mleku, Ostudź. Miękkie masło ubij na puch. Ucierając dodawaj po łyżce budyniu.
- Owoce osącz na sicie, połowę zmiksuj i dodaj do masy, szybko ubij mikserem. Sok z moreli wymieszaj z małą ilością wody.
- Biszkopt przekrój na pół, nasącz sokiem z moreli. Posmaruj małą ilością kremu, obłóż pozostałymi owocami, posmaruj cienko kremem, przykryj nasączonym biszkoptem. Wierzch posmaruj resztą kremu. Dowolnie udekoruj.