Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 80 dag dojrzałych moreli
- 20 dag cukru
- 200 ml soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego
- 1 cytryna
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4–5 łyżek likieru pomarańczowego
Do dekoracji sorbetu morelowego:
- wiśnie koktajlowe
- listki melisy
Przygotowanie:
- Cytrynę umyj i sparz wrzątkiem. Otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Sok pomarańczowy zagotuj z dodatkiem cukru i cukru waniliowego oraz skórki i soku cytrynowego. Syrop ostudź.
- Morele umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Przekrój na połówki i wyjmij pestki. Miąższ moreli pokrój w kostkę i zmiksuj z dodatkiem syropu oraz likieru pomarańczowego.
- Włóż do płaskiej miski, przykryj folią aluminiową i wstaw do zamrażalnika na 5–6 godzin.
- Zamrożoną masę sorbetu morelowego pokrusz i utrzyj mikserem. Wyłóż do oziębionych pucharków i udekoruj wiśniami koktajlowymi i listkami melisy.