Sernik z jogurtu greckiego wygląda jak tradycyjny sernik, ale jedząc go, można odczuć że zdecydowanie różni się od niego konsystencją. Jest o wiele lżejszy niż pierwowzór - subtelny i delikatny. Ser twarogowy został zastąpiony jogurtem greckim. Ciasto zawiera też mniej kalorii, niż klasyczna wersja wypieku. Warto nadmienić, że jogurt grecki ma w sobie aż 2 razy więcej białka, niż jogurt naturalny. Gotowy deser serwuj z polewą czekoladową i sezonowymi owocami!
Przepis na sernik z jogurtu greckiego
Oto składniki na sernik z jogurtu greckiego według Kasi Bukowskiej:
- 3 opakowania jogurtu greckiego, każde po 400 g,
- 6 jajek,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 szklanka cukru,
- odrobina soli,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 budynie waniliowe,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 200-250 g herbatników.
Jak zrobić sernik z jogurtu greckiego? Dno blaszki wyłóż herbatnikami. Herbatniki polej roztopioną w kąpieli wodnej (albo mikrofalówce) czekoladą. Teraz przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Białka na chwilę odstaw, a do żółtek dodaj cukier i cukier wanilinowy, utrzyj je razem. Do masy jajecznej dołącz jogurty greckie, zmiksuj. Następnie wlej olej, dodaj budynie waniliowe i mąkę ziemniaczaną, wszystko ponownie wymieszaj.
Zobacz też 4 inne przepisy na sernik
W osobnym naczyniu ubij białka na pianę, dodając do nich szczyptę soli. Ostrożnie wmieszaj pianę do masy jogurtowej, delikatnie połącz. Wylej masę na przygotowany spód z herbatników. Sernik z jogurtu greckiego piecz przez 50-55 minut w 180 stopniach. Zostaw ciasto w piekarniku aż do zupełnego wystygnięcia.
Sprawdź więcej kulinarnych video