Serniki lekkie jak puch! fot. Fotolia

Przepis na sernik - 4 przepisy

Sernik to jedno z naszych ulubionych ciast. Zobacz cztery przepisy na cudownie lekkie serniki!
/ 29.07.2013 09:53
Serniki lekkie jak puch! fot. Fotolia

Wilgotne i aksamitne należą do ulubionych naszych ciast. Ale oprócz wiedeńskiego czy krakowskiego, z twarogu da się wyczarować też inne słodkie wypieki. Mamy dla was cztery propozycje!


Aksamitna tarta na kruchym cieście

Spód ciasta będzie bardziej kruchy, jeśli przed nałożeniem masy zrumienisz go w piekarniku. Gdy wierzch zbytnio się przyrumieni, nakryj je folią aluminiową. Jedna porcja sernika na cieście tego typu to ok. 510 kcal. Przygotowanie i pieczenie zajmuje tylko 80 minut!

SKłADNIKI na 8 porcji

Na ciasto:
  • 15 dag mąki
  • 7 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
Na masę:
  • 50 dag tłustego, dobrze odsączonego białego sera
  • 2 jajka
  • 5 dag cukru
  • 5 dag mąki
  • 1/2 l śmietanki 30 proc.
  • polewa z białej czekolady

SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Masło pokrój na kawałki i pozostaw, by zmiękło. Jajko rozmieszaj. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj szczyptę soli, masło, jajko i bardzo zimą wodę. Szybko zagnieć kruche ciasto. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą, włóż na godzinę do lodówki.
  2. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Wyłóż nim dno i boki formy na tartę (18 cm). Wstaw do lodówki.
  3. Jajka zmiksuj z serem, utrzyj z cukrem, mąką i śmietanką. Masę wylej na kruchy spód. Piecz ok. 45 min w temp. 200 st. C, wystudź. Na wierzch ciasta wylej roztopioną polewę, zastudź.

Sernik z bitą śmietaną pieczony na musli

Spód do tego sernika nie wymaga pieczenia. Możesz więc na nim przygotować sernik na zimno. Proponujemy wtedy dodać do masy trochę posiekanych moreli, fig. Jedna porcja to ok. 345 kcal. Przygotowanie i pieczenie zajmuje 100 minut.

SKłADNIKI na 16 porcji

Na spód:
  • 10 dag herbatników pełnoziarnistych
  • po 5 dag płatków owsianych, kukurydzianych i orzechów laskowych
  • 2 łyżki kakao
  • 8 dag masła
  • 2 łyżki miodu
Na masę:
  • 75 dag białego sera
  • 5 dag masła
  • 150 ml śmietany
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • bita śmietana

SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Herbatniki i płatki pokrusz. Płatki owsiane i posiekane orzechy podpraż na patelni. Połącz z herbatnikami i kakao. W rondelku podgrzej masło z miodem. Wymieszaj z sypkimi składnikami.
  2. Tortownicę wyłóż pergaminem, wlej przygotowaną masę, ugnieć, wstaw do lodówki.
  3. Biały ser zmiel 2 razy, zmiksuj z masłem i śmietaną. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj do sera. Wymieszaj z pianą z białek i mąką. Masę wyłóż na czekoladowy spód. Całość piecz ok. 50 min w temp. 180 st. C, wystudź. Udekoruj.

Puszysty w czekoladowej polewie

Nasza rada: aby ciasto miało bardziej orzeźwiający smak, dodaj do sera startą skórkę z cytryny. Owoc trzeba jednak wcześniej dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Jedna porcja sernika w czekoladowej polewie to 410 kcal. Przygotowanie i pieczenie zajmuje 110 minut.

SKłADNIKI na 16 porcji

Na ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1–2 łyżki śmietany
  • polewa
Na masę:
  • 1 kg tłustego twarogu
  • 8 jajek
  • 20 dag cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 5 dag masła
  • 1 budyń śmietankowy

SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Schłodzone masło posiekaj z mąką. Dodaj cukier puder, rozkrusz w palcach. Dodaj żółtko i śmietanę, zagnieć kruche ciasto, schłodź.
  2. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm. Wyłóż nim dno i boki średniej wielkości tortownicy. Ciasto ponakłuwaj widelcem, upiecz na rumiano w temp. 200 st. C.
  3. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Białka ubij na sztywną pianę. Twaróg zmiksuj z masłem, a potem z żółtkami. Delikatnie wymieszaj z pianą.
  4. Masę wyłóż na podpieczony spód. Piecz ok. 45 min w temp. 180 st. C. Przestudzony sernik polej roztopioną polewą.

Sernik na zimno na ptysiowym spodzie

Do masy serowej zamiast owoców z puszki możesz dodać świeże. Cząstki mandarynek i twarde gruszki obgotuj wcześniej w syropie, by stały się delikatniejsze. Jedna porcja sernika na zimno to ok. 435 kcal. Pprzygotowanie i pieczenie zajmuje jedyne 60 minut!

SKłADNIKI na 12 porcji

Na ciasto:
  • 5 dag masła
  • 8 dag mąki
  • sól
  • 2 jajka
Na masę:
  • 60 dag serka mascarpone
  • 3 żółtka
  • 15 dag cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 200 ml śmietanki 36 proc.
  • 2 łyżki żelatyny
  • po puszce mandarynek i gruszek
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. W rondelku zagotuj masło ze 150 ml wody i szczyptą soli. Wsyp mąkę, mieszając podgrzewaj, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia, przestudź.
  2. Do ciasta wbijaj kolejno jajka i ucieraj do czasu, aż masa wystygnie. Przełóż ją do szprycki, wyciśnij spiralnie do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 20 min w temp. 180 st. C, wystudź.
  3. Żółtka utrzyj na parze z 2/3 cukru pudru i wanilinowym, zmiksuj z mascarpone. Śmietankę ubij z pozostałym cukrem pudrem. Masy delikatnie wymieszaj, połącz z rozpuszczoną żelatyną i osączonymi, pokrojonymi owocami. Wyłóż na ptysiowy spód, zastudź.