Składniki:
Biszkopt białkowy:
- 5 białek,
- 3 łyżki cukru,
- cukier waniliowy,
- 3 łyżki mąki.
Biszkopt tradycyjny:
- 6 jajek,
- 6 łyżek cukru,
- 6 łyżek mąki,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Poncz:
- 1,5 szklanki soku z pomarańczy.
Przełożenie:
- galaretka truskawkowa,
- 65 dag truskawek,
- 450 ml kremówki,
- 25 dag serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru.
Dekoracja:
- 450 ml kremówki,
- łyżka cukru pudru,
- usztywniacz do śmietany,
- 20 dag truskawek.
Przygotowanie:
Tort truskawkowy z mascarpone i galaretką najlepiej przygotować na dzień przed planowaną imprezą - dzięki temu zdąży stężeć. Jeśli chcesz, możesz dodać więcej truskawek lub zastąpić je innymi drobnymi owocami - np. borówką amerykańską lub malinami. To pyszne ciasto na komunię, idealny tort na urodziny, imieniny, chrzciny lub inną okazję.
- Na biszkopt białkowy białka ubij, wsyp oba cukry i chwilę ubijaj.
- Na powstałą pianę przesiej mąkę, delikatnie wymieszaj.
- Przełóż do formy o średnicy około 23 cm, piecz około 15 minut w temperaturze 190 stopni C, wystudź.
- Na biszkopt tradycyjny białka ubij na sztywno, wsyp cukier, chwilę ubijaj.
- Dodaj żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj.
- Przelej do wysmarowanej i wysypanej mąką formy o średnicy 23 cm, piecz do suchego patyczka w 190 stopniach C.
- Wystudź, przekrój na 3 blaty.
- Galaretkę rozmieszaj w 1,5 szklanki gorącej wody.
- 30 dag truskawek opłucz, pokrój w plasterki i wymieszaj z tężejącą galaretką.
- Obręcz do tortu zaciśnij wokół blatu tradycyjnego, lekko nasącz sokiem z pomarańczy, nałóż galaretkę, przykryj drugim blatem tradycyjnym, lekko nasącz.
- Na krem kremówkę ubij na sztywno.
- Mascarpone utrzyj z cukrem pudrem, dodaj 30 dag drobno pokrojonych truskawek, połącz z kremówką.
- Część kremu rozłóż na blacie, ułóż pozostałe truskawki pokrojone w plasterki, posmaruj kremem.
- Nałóż biszkopt białkowy, nasącz, posmaruj resztą kremu, przykryj blatem tradycyjnym, nasącz.
- Na dekorację kremówkę ubij na sztywno, dodaj przesiany cukier puder i usztywniacz.
- Kremem posmaruj wierzch i boki tortu truskawkowego z mascarpone i galaretką.
- Udekoruj pozostałymi truskawkami.
Na zlecenie Edipresse
Zobacz więcej przepisów z truskawkami:
Co zrobić z truskawek?
Nalewka truskawkowa
Placek z truskawkami