Tort truskawkowy z mascarpone i galaretką

Każdy solenizant i jubilat ucieszy się z takiego wypieku!

Weronika Kwaśniak / 5 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Tort truskawkowy z mascarpone i galaretką
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 120 min
Ilość kalorii: 500 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:

Biszkopt białkowy:

  • 5 białek
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki

Biszkopt tradycyjny:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Poncz:

  • 1,5 szklanki soku z pomarańczy

Przełożenie:

  • galaretka truskawkowa
  • 65 dag truskawek
  • 450 ml kremówki
  • 25 dag serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Dekoracja:  

  • 450 ml kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • usztywniacz do śmietany
  • 20 dag truskawek
Kruche ciasto z truskawkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tort truskawkowy z mascarpone i galaretką!

  1. Na biszkopt białkowy białka ubij, wsyp oba cukry i chwilę ubijaj.
  2. Na pianę przesiej mąkę, delikatnie wymieszaj.
  3. Przełóż do formy o średnicy około 23 cm, piecz około 15 minut w temperaturze 190 stopni C, wystudź.
  4. Na biszkopt tradycyjny białka ubij na sztywno, wsyp cukier, chwilę ubijaj.
  5. Dodaj żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj.
  6. Przelej do wysmarowanej i wysypanej mąką formy o średnicy 23 cm, piecz do suchego patyczka w 190 stopni C.
  7. Wystudź, przekrój na 3 blaty.
  8. Galaretkę rozmieszaj w 1,5 szklanki gorącej wody.
  9. 30 dag truskawek opłucz, pokrój w plasterki i wymieszaj z tężejącą galaretką.
  10. Obręcz do tortu zaciśnij wokół blatu tradycyjnego, lekko nasącz sokiem z pomarańczy, nałóż galaretkę, przykryj drugim blatem tradycyjnym, lekko nasącz.
  11. Na krem kremówkę ubij na sztywno.
  12. Mascarpone utrzyj z cukrem pudrem, dodaj 30 dag drobno pokrojonych truskawek, połącz z kremówką.
  13. Część kremu rozłóż na blacie, ułóż pozostałe truskawki pokrojone w plasterki, posmaruj kremem.
  14. Nałóż biszkopt białkowy, nasącz, posmaruj resztą kremu, przykryj blatem tradycyjnym, nasącz.
  15. Na dekorację kremówkę ubij na sztywno, dodaj przesiany cukier puder i usztywniacz.
  16. Kremem posmaruj wierzch i boki tortu.
  17. Udekoruj pozostałymi truskawkami.

Zobacz więcej przepisów z truskawkami:

Ciasto z truskawkami - 27 przepisów
Placek drożdżowy z truskawkami - przepis
Deser z musu truskawkowego - przepis
Drink z truskawkami - przepis
Torcik truskawkowy - przepis
Sernik z truskawkami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)