Kruche ciastka wielkanocne ozdobione kolorowym lukrem, muffiny wielkanocne, tradycyjna babka piaskowa i mazurki wielkanocne to ciasta, bez których trudno wyobrazić sobie świąteczny stół. Małe ciastka wielkanocne zmieszczą się też w przystrojonym koszyku wielkanocnym ze święconką.
Kruche ciastka wielkanocne
Składniki:
- 300 g mąki,
- 150 g zimnego masła,
- 1 jajko,
- 60 g cukru pudru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. na tarce zetrzyj zimne masło.
- Wbij jajko, dodaj cukier i szczyptę soli.
- Zagnieć wszystkie składniki na ciasto. Owiń folią i włóż na godzinę do lodówki.
- Schłodzone ciasto zagniataj jeszcze przez chwilę, następie rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, poukładaj ciastka.
- Piecz ciastka wielkanocne w temperaturze 180 stopni przez 12 minut.
fot. Adobe Stock
Wielkanocne cake pops
Składniki:
- 500 g biszkoptu,
- 1 biała czekolada,
- 1 mleczna czekolada,
- 200 g serka mascarpone.
- kolorowe dekorki.
Sposób przygotowania:
- Biszkopt pokrusz na drobno lub zetrzyj. Dodaj mascarpone i wymieszaj rękoma na ciasto.
- Ugniataj i rozcieraj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i po zaciśnięciu pięści będzie wychodzić między palcami.
- Z ciasta uformuj kształty pisanek i baranków.
- Niewielką ilość czekolady rozpuść, namocz patyk zanurzając go na 2 cm w czekoladzie i nabij ciasteczkowe kształty.
- Włóż do lodówki na około 30 minut.
- Rozpuść osobno białą i mleczną czekoladę. Ciasteczkowe lizaki wyjmij z lodówki i maczaj w czekoladzie, następnie przekładaj na talerzyk z kolorowymi kuleczkami, by przyczepiły się do czekoladowych lizaków.
- Wbij lizaki pionowo w styropian lub do szklanek wysypanych ryżem lub grochem.
fot. Adobe Stock
Ciastka wielkanocne kurczaczki
Składniki:
- 1, 5 szklanki mąki,
- 4 marchewki,
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki oleju,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki imbiru,
- 1/4 łyżeczki kardamonu,
- 250 g serka mascarpone,
- 150 ml śmietanki 30%,
- 1 łyżka cukru pudru,
- pół opakowania galaretki cytrynowej,
- żółty barwnik spożywczy.
Sposób przygotowania:
- Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Odciśnij.
- Wszystkie składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i przyprawy) wymieszaj.
- Osobno wymieszaj składniki mokre (jajka, olej, startą marchewkę).
- Połącz obie części. Nałóż do foremek do pieczenia i piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
- Śmietankę ubij z łyżką cukru pudru, dodaj mascarpone, odrobinę żółtego barwnika i galaretkę, zmiksuj na gładko.
- Krem przełóż do szprycy cukierniczej i wyciskaj małymi porcjami na wierzch ostudzonych muffinek. Do przygotowania oczu, dziobów i nóżek wykorzystaj drażetki, tabletki czekoladowe, lukier plastyczny.
fot. Adobe Stock
Zobacz więcej przepisów na wielkanocne ciasta:
Babka wielkanocna - 23 sprawdzone przepisy
Dietetyczny mazurek na Wielkanoc
Dietetyczna babka na Wielkanoc