piernik fot. Fotolia

PIERNIK: pyszny piernik, przepis na piernik świąteczny i inne

Piernik to klasyczne polskie ciasto korzenne, podawane na świątecznym stole – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 16.11.2018 12:24
piernik fot. Fotolia

Piernik to aromatyczne ciasto przygotowywane na bazie płynnego miodu spadziowego lub wielokwiatowego. Dodatek cynamonu, goździków oraz kawy intensywnie podkreśla charakterystyczny smak ciasta. Tradycyjny, świąteczny lub staropolski – do wyboru jest wiele rodzajów. Sprawdź nasze przepisy na wykwintny piernik!

  1. Pyszny piernik
  2. Piernik dojrzewający
  3. W wersji z miodem
  4. Piernik z jabłkami
  5. Na piwie
  6. Z dodatkiem kremu
  7. Z marmoladą
  8. Wegański
  9. Bez jajek
  10. Bezglutenowy
  11. Pękanie i kruszenie piernika
  12. Piernik świąteczny

Pyszny piernik

Oto składniki na pyszny piernik:

  • 3 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • szklanka oleju roślinnego
  • szklanka miodu wielokwiatowego
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • szklanka naparu z kawy instant
  • pół szklanki soku pomarańczowego

Jak zrobić pyszny piernik?

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę do pieczenia posmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Wymieszaj suche składniki w misce.
  3. Zmiksuj razem z olejem roślinnym, miodem, cukrem, jajkami, naparem kawowym oraz sokiem pomarańczowym. Zmiksuj na gładką i zwarta masę.
  4. Masę wylej do formy i włóż do piekarnika na 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do wyrośnięcia.
  5. Tak upieczony piernik doskonale smakuje polany glazurą lub polewą czekoladową.

Tradycyjne pierniki

Piernik dojrzewający

To wypiek świąteczny przygotowywany na bazie miodu, mieszanki przypraw – cynamonu, anyżu i  kardamonu. Istnieją dwie wersje, gdzie surowe lub upieczone ciasto leżakuje przez 3,4 lub 6 tygodni w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Najlepiej polać go polewą i udekorować dopiero na dzień przed podaniem w święta. Zwany jest również piernikiem staropolskim.

W wersji z miodem

W zależności od upodobań, najczęściej jest wybierany miód akacjowy, wielokwiatowy lub w przypadku mocniejszego akcentu, gryczany lub spadziowy. Ważne jest, aby rozpuszczać go razem z przyprawami i masłem, aby wydobyć najlepszy smak.

Z dodatkami

Piernik z jabłkami

To typ wilgotnego piernika, gdzie część mąki możemy zastąpić jabłkami. Użyj owoców w kawałkach, jeżeli zależy ci na urozmaiconej strukturze ciasta. Tarte sprawdzą się wtedy, jeżeli chcesz, aby wypiek z jabłkami był wilgotny i miękki. W ten sposób zachowa świeżość na dłużej. Możesz dodatkowo przełożyć go musem z jabłek.

Na piwie

Piernik przygotujesz na bazie każdego rodzaju, które podkreśli smak przypraw korzennych. Najlepiej wykorzystać te ciemne, w szczególności w typie porter oraz Guiness. Doskonale łączą się również z kakao i czekoladą, którą udekorowane jest ciasto. Nie ma obawy, że piernik na piwie będzie zawierał alkohol – podczas pieczenia wyparuje.  

Z dodatkiem kremu

Bazowa część ciasta możesz przełożyć masą grysikową inaczej zwaną z kaszy manny, marcepanem lub kremem budyniowym. Ważne, aby powstał na dokładnie ubitym maśle lub śmietance kremówce, którym przełożysz piernik. Masa nie powinna być za rzadka, aby nie wylewała się poza brzegi wypieku oraz nie wsiąknęła wgłąb.

Z marmoladą

Samodzielnie przygotowana z różnorodnych owoców lub gotowa świetnie nadaje się do przełożenia piernika. Może być łączona z masą z kaszy manny lub być jedynym elementem ciasta. Marmolada nie powinna zdominować ciasta, wystarczy cienka warstwa przełożona przynajmniej dwukrotnie.

Pierniki do zadań specjalnych

Wegański

Przygotujesz na bazie mleka migdałowego lub kokosowego, zastępując krowie. Tradycyjne masło zamień na olej kokosowy. Roślinne zamienniki nie spowodują utraty jakości i smaku – wręcz przeciwnie, świetnie komponują się z przyprawami korzennymi i czekoladą. Jeżeli nie chcesz, aby był zbyt zbity, wystarczy ubić pianę z aquafaby i dodać do reszty masy piernikowej.

Bez jajek

Ciasto upieczone bez ich dodatku będzie miało równie delikatną konsystencję. Chcąc uzupełnić ich brak, wystarczy zastąpić je mąką ziemniaczaną lub puree z dyni. Podobnie jak w przypadku wersji wegańskiej, wystarczy użyć wody z puszki po cieciorce i ubić na sztywną pianę. Podczas pieczenia piernika bez jajek warto wyłożyć formę papierem do pieczenia, aby móc łatwiej wyciągnąć ciasto.

Piernik bezglutenowy

Pieczony na mące gryczanej lub na mieszance ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej lub jęczmiennej. W konsystencji jest bardziej zbity. Wystarczy przełożyć go powidłami śliwkowymi lub nutellą na bazie śliwek.

Pękanie i kruszenie piernika

Istnieje kilka powodów, dla których ciasto po wypieczeniu jest łamliwe i kruszy się podczas krojenia czy przekładania masą:

  1. Do ciasta z dużą ilością dodatków, w postaci bakalii, kawałków czekolady i innych składników, należy dodać ubitą pianę z białek lub całych jajek. To sprawi, że ciasto będzie miało lżejsza konsystencję i nie będzie twarde co w efekcie prowadzi do kruszenia.
  2. Podczas pieczenia możesz włożyć naczynie żaroodporne z wodą pod formę z ciastem, aby wypiek nie pękał i nie rozwarstwiał się kilkakrotnie. Para wodna pozwoli nawilżyć ciasto w miarę rośnięcia.
  3. Ważnym elementem jest również dobór tłuszczu – przy użyciu margaryny piernik będzie bardziej zwarty i kleisty, natomiast z dodatkiem masła puszysty i delikatniejszy.

Piernik świąteczny

Oto składniki na piernik świąteczny:

  • szklanka miodu
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szklanka rodzynek
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • szklanka dowolnych orzechów
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 5 łyżek kawy instant
  • 150 g margaryny

Jak zrobić piernik świąteczny?

  1. W mniejszym rondelku podgrzej razem miód, cynamon, goździki oraz gałkę muszkatołową.
  2. Wymieszaj pilnując, aby masa nie przywarła.
  3. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza i wyłóż formę papierem do pieczenia. W misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  4. W mikserze zmiksuj masło z cukrem i dodaj żółtka. Ubij osobno białka. Wszystkie suche i mokre składniki delikatnie połącz w jedną, gładką masę.
  5. Całość piecz przez 70 minut do suchego patyczka.
  6. Tak przygotowany piernik świetnie smakuje przełożony powidłami śliwkowymi lub masą śmietanową.

Zobacz też:
Sprawdź jak zrobić niezawodna mieszankę do piernika! Zobacz, jak zrobić tradycyjny makowiec drożdżowy na święta!
 

Tagi: piernik, deser
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/09.12.2018 14:05
Ja łączę właśnie czekoladę i kakado decomorreno, jest pyszny wtedy :)
/10.05.2018 12:53
A jeżeli chodzi o mąkę to jaka będzie najlepsza? jaki typ? mam 480 z Polskich Młynów- będzie w porządku, czy lepiej jakąś 500?