Makowiec drożdżowy warstwowy
Składniki:
- 400 g maki pszennej
- Szklanka mleka
- 50 g drożdży świeżych
- 5 jajek
- Szczypta soli
- Szklanka cukru
- Pół kostki masła
- 500 g maku
- Skórka pomarańczowa
- Suszona żurawina
- Rodzynki
Przygotowanie
- Najpierw przygotuj zaczyn ze świeżych drożdży, szczypty cukru i letniego mleka.
- Odczekaj 15 minut do momentu, aż drożdże zaczną pracować. Wymieszaj z mąką, jajkami i masłem. Dodaj cukier.
- Zagnieć ręcznie przynajmniej przez 15 minut lub 5 minut na średnich obrotach miksera.
- Przełóż ciasto do miski i przykryj bawełnianą ściereczką. Odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotuj masę makową.
- Przelej mak gorącą wodą i namocz przynajmniej przez 30 minut.
- Przemiel przez maszynkę do mięsa i dodaj posiekane rodzynki i żurawinę. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm. Pokrój na 4 części.
- Następnie rozsmaruj masę równomiernie i nakładaj warstwę po warstwie do całkowitego zakrycia maku.
- Przełóż na papier do pieczenia i owiń ciasto. Wcześniej możesz posmarować rozkłóconym jajkiem.
- Makowiec piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
A’la Magda Gessler
Składniki:
- ciasto drożdżowe 700 g
- rodzynki 30-40 g
- 300 g maku
- 3 łyżki miodu
- łyżka masła
- garść orzechów włoskich
- 5 jajek
- małe opakowanie cukru waniliowego
- szczypta cynamonu
Przygotowanie
- Najpierw przygotuj zaczyn ze świeżych drożdży, szczypty cukru i letniego mleka.
- Odczekaj 15 minut do momentu, aż drożdże zaczną pracować. Wymieszaj z mąką, jajkami i masłem. Dodaj cukier.
- Zagnieć ręcznie przynajmniej przez 15 minut lub 5 minut na średnich obrotach miksera.
- Przełóż ciasto do miski i przykryj bawełnianą ściereczką. Odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W międzyczasie przygotuj masę makową. Przelej mak gorącą wodą i namocz przynajmniej przez 30 do 60 minut.
- Przemiel przez maszynkę do mięsa i dodaj cynamon, posiekane orzechy włoskie oraz miód – może być gryczany lub spadziowy. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm.
- Następnie rozsmaruj masę równomiernie i zroluj do całkowitego zakrycia maku. Przełóż na papier do pieczenia i owiń ciasto.
- Wcześniej możesz posmarować rozkłóconym jajkiem.
- Piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Z gotowej masy makowej
Składniki:
- 400 g maki pszennej
- Szklanka mleka
- 50 g drożdży świeżych
- 5 jajek
- Szczypta soli
- Szklanka cukru
- Pół kostki masła
- 500 g masy makowej
- Skórka pomarańczowa
- Suszona żurawina
- Garść posiekanych orzechów laskowych
- Szczypta cynamonu
Przygotowanie
- Najpierw przygotuj zaczyn ze świeżych drożdży, szczypty cukru i letniego mleka.
- Odczekaj 15 minut do momentu, aż drożdże zaczną pracować. Wymieszaj z mąką, jajkami i masłem. Dodaj cukier.
- Zagnieć ręcznie przynajmniej przez 15 minut lub 5 minut na średnich obrotach miksera. Przełóż ciasto drożdżowe do miski i przykryj bawełnianą ściereczką. Odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W międzyczasie przygotuj masę makową. Przelej mak gorącą wodą i namocz przynajmniej przez 30 minut.
- Przemiel przez maszynkę do mięsa i dodaj posiekane orzechy, skórkę pomarańczową i żurawinę. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm.
- Następnie rozsmaruj masę równomiernie i zroluj do całkowitego zakrycia maku. Przełóż na papier do pieczenia i owiń ciasto.
- Wcześniej możesz posmarować rozkłóconym jajkiem.
- Piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Zobacz też:
Nie wiesz, jak przygotować makowiec zawijany? Sprawdź, co zrobić, aby nie pękał! Dwa ciasta w jednym! Idealny sernikomakowiec na święta dla każdego!