Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 150 g cukru trzcinowego
- 200 g miodu
- 3 jajka
- 120 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika
- 10 g gorzkiego kakao
- 50 g suszonych śliwek
- 50 g orzechów włoskich
Polewa:
- 50 ml mleka
- 50 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Zobacz przepis Ani Starmach na szybki piernik! Najlepiej przygotować go na kilka dni przed świętami, dzięki czemu będzie miał idealny smak i konsystencję.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni C.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem.
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika.
Hamburgery domowe - przepis Ani Starmach
- Orzechy i śliwki drobno pokrój.
- Żółtka oddziel od białek.
- Żółtka dodawaj pojedynczo do masła.
- Do masy powoli wlewaj miód i dodawaj stopniowo przesianą mąkę.
Sałatka z kurczakiem a la cezar - przepis Ani Starmach
- Gdy wszystkie składniki się połączą, dodaj orzechy i śliwki.
- Osobno ubij białka, delikatnie wymieszaj je z masą piernikową.
- Foremkę (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz mąką.
- Wlej do niej masę i piecz przez 50-60 minut.
- Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdź za pomocą patyczka, czy piernik się upiekł.
- Piernik ostudź. W tym czasie przygotuj polewę.
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - przepis Ani Starmach
- W rondelku zagrzej mleko z masłem i czekoladą. Całość wymieszaj.
- Ostudzone ciasto polej polewą i zjedz od razu lub poczekaj - kilkudniowy piernik jest smaczniejszy.
Więcej przepisów Ani Starmach w książce "Pyszne. Na każdą okazję" (premiera 6 XI)