Na ciasto:
Do przełożenia:
Na polewę czekoladową:
Dodatki:
1. Miód gotuj z brązowym cukrem, masłem i kakao na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą.
2. Dodaj przyprawę do pierników oraz kardamon.
3. Ostudź masę, wymieszaj z jajkami.
4. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą.
5. Wymieszaj z 3/4 posiekanych bakalii.
6. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
7. Piecz 30–45 min w temp. 180 stopni.
8. Po upieczeniu przetnij ciasto na pół, przełóż powidłami utartymi z różą.
9. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj ze śmietaną, kakao i cukrem pudrem.
10. Piernik polej masą czekoladową i posyp z wierzchu resztą bakalii.
Przepis z "Pani domu"