Upieczenie smacznego piernika jest proste.

Jak przygotować piernik na Boże Narodzenie?

Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez piernika. A skoro piernik – to tylko toruński!
/ 22.05.2019 22:24
Upieczenie smacznego piernika jest proste.

Pierniki są wpisane w Boże Narodzenie, jak życiorys autora w powieść. Chcesz czy nie – nie pominiesz tego wątku.
Dlatego zróbmy wszystko, aby na naszym świątecznym stole znalazł się jak najlepszy piernik. A przy nim – korzenny likier pomarańczowy!

Do piernika toruńskiego potrzebne ci będą (można też zmniejszyć ilość o połowę, jeśli nie mamy wystarczająco dużo miodu):

1 kg mąki żytniej
1 kg miodu
2 łyżki spirytusu (nie wódki)
½ kg cukru
Po łyżeczce: cynamonu, anyżu mielonego, goździków tłuczonych, imbiru
10 dkg skórki pomarańczowej
1,5 dkg proszku do pieczenia.

Na polewę:
Czekolada (należy ją stopić w kąpieli wodnej)
Lukier

Polecamy:  Przyprawy do piernika

Mąkę należy wysypać na suchą blachę i przesuszyć ją w 100 stopniach przez ok. 10 minut.
Następnie przesypujemy mąkę do misy, wlewamy miód i pomału – spirytus. Mieszamy, dodajemy cukier i wyrabiamy ciasto. Bez proszku i bez korzeni. Wyrobione ciasto zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na kilkanaście dni. W suche i chłodne miejsce (ale niekoniecznie do lodówki).
Po tym czasie dodajemy do ciasta proszek do pieczenia i tłuczone korzenie, a następnie wyrabiamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (lub smarujemy ją masłem). Ciasta starczy na więcej niż jedną formę (grubość ciasta na formie – ok. pół centymetra).
Można też od razu pokroić rozwałkowane ciasto na prostokąty, a te na trójkąty i upiec w 160 stopniach Celsjusza. Piernik pieczemy ok. godziny. Pokrojony w trójkąty – ok. 20 minut krócej (trzeba sprawdzić patyczkiem).

Polecamy: Pierniki toruńskie

Gdy piernik będzie gotowy (o ile nie kroiliśmy go w ten sposób wcześniej) – podajemy go w trójkątnych kawałkach, oblany czekoladą lub lukrem.
A do tego – likier pomarańczowy!