Kasia gotuje z Polki.pl - Makowiec wegański

Makowiec wegański przygotowywany bez dodatku jajek to idealna propozycja dla osób, które również chcą cieszyć się wyjątkowym smakiem świąt bez ograniczeń!
Sylwia Kazimierczuk / 21.12.2017 13:50

Makowiec wegański według Kasi Bukowskiej

Oto składniki na makowiec wegański:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki domowej masy makowej
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki roztopionego tłuszczu kokosowego
  • 2/3 szklanki mleka roślinnego
  • szczypta soli
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • ćwierć opakowania świeżych drożdży

Jak zrobić makowiec wegański?

Przygotowujemy najpierw rozczyn na bazie cukru, drożdży i odrobiny ciepłej wody. Wsypujemy odrobinę mąki i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę pszenną oraz szczyptę soli. Dolewamy tłuszcz kokosowy i wyrabiamy za pomocą łyżki, a następnie rękoma. Ugniatamy do uzyskania zwartej kuli. Pozostawiamy w misce i przykrywamy ściereczką. Odkładamy do wyrośnięcia na godzinę. Rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta. Na płachcie ciasta rozsmarowujemy masę makową. Uważamy, aby 2 cm ciasta pozostały bez masy jako szew do zawijania makowca. Ciasno zwijamy rulon. Gdy ciasto leży szwem do dołu zawijamy papierem do pieczenia. Ciasno zwijamy brzegi. Przekładamy na blachę do pieczenia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut. Studzimy, a następnie dekorujemy lukrem i skórką pomarańczową.

Zobacz inne przepisy w formie wideo

Redakcja poleca

REKLAMA