Makowiec wegański według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na makowiec wegański:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki domowej masy makowej
- pół szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki roztopionego tłuszczu kokosowego
- 2/3 szklanki mleka roślinnego
- szczypta soli
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- ćwierć opakowania świeżych drożdży
Jak zrobić makowiec wegański?
Przygotowujemy najpierw rozczyn na bazie cukru, drożdży i odrobiny ciepłej wody. Wsypujemy odrobinę mąki i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę pszenną oraz szczyptę soli. Dolewamy tłuszcz kokosowy i wyrabiamy za pomocą łyżki, a następnie rękoma. Ugniatamy do uzyskania zwartej kuli. Pozostawiamy w misce i przykrywamy ściereczką. Odkładamy do wyrośnięcia na godzinę. Rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta. Na płachcie ciasta rozsmarowujemy masę makową. Uważamy, aby 2 cm ciasta pozostały bez masy jako szew do zawijania makowca. Ciasno zwijamy rulon. Gdy ciasto leży szwem do dołu zawijamy papierem do pieczenia. Ciasno zwijamy brzegi. Przekładamy na blachę do pieczenia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut. Studzimy, a następnie dekorujemy lukrem i skórką pomarańczową.
Zobacz inne przepisy w formie wideo