Trufle z masłem orzechowym według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na trufle z masłem orzechowym:
- szklanka wiórków kokosowych
- 10 daktyli bez pestki
- pół szklanki masła orzechowego
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżka płynnego miodu
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1-2 łyżki wiórków kokosowych do posypania
Jak zrobić trufle z masłem orzechowym?
Do miski wsypujemy wiórki kokosowe, dodajemy daktyle i masło orzechowe. Doprawiamy cynamonem i płynnym miodem. Wszystko dokładnie mieszamy i miksujemy za pomocą blendera. Następnie formujemy w dłoniach drobne kulki i odstawiamy na bok. Wstawiamy do lodówki na około godzinę do stwardnienia. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Każdą truflę obtaczamy w czekoladzie i odkładamy do zastygnięcia. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane trufle możemy podawać na deser, jako zdrowszą alternatywę dla innych słodyczy i przekąsek.
Polecamy!
Sprawdź przepisy na trufle czekoladowe! Zobacz sprawdzone przepisy na desery bez pieczenia!