Fot. Fotolia
Słodkie i nietuczące? Delikatne i chrupiące zarazem? Pełne wartościowych składników? Takie ciasto może upiec każdy! Tarta z jabłkami – owocami, które jesienią królują na naszych stołach, to idealny wybór dla tych, którzy dbają o linię, ale jednocześnie nie chcą rezygnować z przyjemności płynących z jedzenia.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki razowej typ 2000
- 2 żółtka
- 50 g otrąb owsianych
- 100 ml oleju sezamowego lub orzechowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki zimnej wody
- Szczypta soli
Nadzienie:
- Cztery jabłka (odmiana dowolna, najlepiej lekko kwaskowe)
- 600 g (3 opakowania) serka typu cottage cheese
- Sok z połówki cytryny
- 1 jajko
- Łyżeczka cynamonu
- Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- Garść rodzynek lub żurawiny
- Pół szklanki suszonych plasterków jabłka
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto kruche zagnieść do pełnego połączenia składników. Wyłożyć nim okrągłą formę do tarty. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 15 minut.
- Jabłka obieramy, kroimy w niedużą kostkę lub piórka i wkładamy do miski. Wsypujemy cynamon, gałkę muszkatołową, dodajemy sok z cytryny oraz rodzynki/żurawinę i całość mieszamy. Do nadzienia dołączamy serki wiejskie oraz jajko – drewnianą pałką mieszamy.
- Przekładamy przygotowaną masę na upieczone ciasto i zapiekamy przez ok. 15 -20 minut w temp. 170 °C.
- Po wyjęciu z piekarnika, przed podaniem, ciasto posypujemy brązowym cukrem do smaku oraz plasterki Jabłka, by uzyskać efekt delikatności i chrupkości zarazem.
Źródło: Materiały prasowe Crispy Natural/ bj
Zobacz także: Robimy pyszne tarty na słodko