Składniki na 16 kawałków:
- 450 g mąki
- 25 g świeżych drożdży
- 130 g cukru
- 200 g miękkiego masła
- 2 jajka (Klasa M)
- 200 ml letniego mleka
- 1 szczypta soli
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 600 g jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 80 g suszonej żurawiny
- 40 g płatków migdałowych
Wykonanie:
- Połącz mąkę, drożdże, 50 g cukru, 50 g masła, jajka, mleko i sól. Wyrabiaj ciasto przez 5 minut przy pomocy robota ręcznego z końcówką w formie haka. Pozostaw ciasto na 40 minut
w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. - Przełóż ciasto na natłuszczoną, głęboką blachę (40 x 30 cm) i rękami oprószonymi mąką rozłóż ciasto równomiernie na całej powierzchni. Pozostaw na kolejne 20 min. do wyrośnięcia.
- Przy pomocy robota ręcznego z końcówką w formie ubijaczki utrzyj na puszystą masę 150 g masła z 50 g cukru i cynamonem. Obierz jabłka, podziel je na cząstki i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój owoce w wąskie cząstki. Wymieszaj z sokiem z cytryny.
- Zrób w cieście zagłębienia naciskając palcem miejsce przy miejscu. Masło z cynamonem przełóż do szprycki zakończonej końcówką z małym otworem. Ponakładaj porcje masła do zagłębień. Ułóż jabłka i żurawinę na cieście. Całość posyp płatkami migdałów i 30 g cukru. Piecz ciasto na dolnej półce w piekarniku
Zobacz także: Tarta z gruszkami i żurawiną amerykańską
Czas przygotowania: 1 godzina (plus czas rośnięcia drożdży)
Przybliżona wartość odżywcza jednego kawałka:
Wartość energetyczna: 292 kcal / 1223 kJ
Białko: 5 g
Tłuszcze: 14 g
Węglowodany: 38 g
Źródło: Materiały prasowe Made in PR/bj