Obudź w sobie dziecko i przygotuj straszne ciasteczka na Halloween! Przepisy ze zdjęciami!

Nie masz pomysłu na coś słodkiego na Halloween? Wykorzystaj nasze przepisy na przerażające ciasteczka w kształcie pająków lub kości!
Sylwia Kazimierczuk / 2 tygodnie temu
Obudź w sobie dziecko i przygotuj straszne ciasteczka na Halloween! Przepisy ze zdjęciami! fot. Adobe Stock

Halloween to święto mające swoje korzenie w USA, gdzie nie tylko dzieci, ale i cała rodzina świętuje przygotowując straszne dania, rodem z zaświatów. Jeżeli chcesz, aby twoje pociechy poczuły tę przerażająca atmosferę, sprawdź, jak przygotować doskonałe ciastka! Zróbcie je wspólnie!

Ciastka dynie

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki puree z dyni
  • kostka masła
  • szczypta soli
  • szklanka cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • lukier
  • pomarańczowy barwnik
  • masa cukrowa w kolorze pomarańczowym

Przygotowanie

  1. Zagnieć mąkę pszenną z masłem, dodaj szczyptę soli i cukier. Połącz z proszkiem do pieczenia.
  2. Dodaj puree z dyni i wymieszaj całość. Przełóż do lodówki na 30 minut.
  3. Rozwałkuj masę i za pomocą foremki w kształcie dyni wykrój wzory.
  4. Jeżeli nie masz takiej, wystarczy że wydrukujesz kształt na kartce i obrysujesz na cieście za pomocą noża.
  5. Włóż ciastka do piekarnika na 20 minut i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  6. Po ostudzeniu rozwałkuj masę cukrową, ułóż na każdym ciastku lub polukruj. Wytnij detale.

ciastka dynie

Adobe Stock

Ciasteczka kości

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego 
  • 200 g dżemu niskosłodzonego truskawkowego
  • jajko 
  • sezam do posypania
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozwiń i przełóż na deskę do krojenia. Wykrój za pomocą foremki kształt kości lub obrysuj kształt nożem.
  2. Przygotuj parzyście. Na jedną część nałóż odrobinę dżemu i przykryj kolejną częścią.
  3. Dociśnij dokładnie brzegi ciastek i posmaruj jajkiem. Posyp sezamem.
  4. Piecz przez 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

ciastka kości

Adobe Stock

W wersji z zębami Hrabi Drakuli

Składniki:

  • ciastka Oreo lub z kawałkami czekolady
  • duże pianki marshmallow
  • małe pianki marshmallow do kakao
  • tabliczka czekolady
  • płatki migdałowe
  • dżem truskawkowy lub powidła śliwkowe do posmarowania

Przygotowanie

  1. Ciastka posmaruj od wewnętrznej strony roztopioną wcześniej czekoladą.
  2. Przełóż ciastka dużymi piankami i zapiecz przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  3. Wystudź i dodaj na wierzch mniejsze pianki tworząc zęby.
  4. Kły przygotuj z płatków migdałowych, które wciśniesz pomiędzy pianki.
  5. Udekoruj gotowe ciastka dżemem truskawkowym lub powidłami śliwkowymi, aby uzyskać efekt wypływającej krwi.

ciastka zęby Hrabi Drakuli

Adobe Stock

Ciastka pająki

Składniki:

  • gotowe ciasto biszkoptowe lub ucierane
  • aromat waniliowy lub cytrynowy
  • sok z cytryny
  • mocny napar z herbaty
  • tabliczka czekolady
  • paluszki solone
  • drażetki w kształcie oczu

Przygotowanie

  1. Z ciasta biszkoptowego lub ucieranego wydrąż kuleczki i odłóż na bok. Namocz sokiem z cytryny wymieszanym z naparem z herbaty oraz aromatem.
  2. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i zanurz każdą z nich i odstaw do zastygnięcia.
  3. Pokrusz paluszki i zanurz w czekoladzie. Połącz z odwłokiem.
  4. Dodaj drażetki w kształcie oczu.
  5. Pozostaw do całkowitego zastygnięcia.

ciastka pająki

Adobe Stock

Zobacz też:
5 efektownych przystawek na Halloween, które przygotujesz razem z dzieckiem! Nie wiesz, jak zrobić paluchy wiedźmy? Zobacz nasze wideo!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)