Straszne ciastka na Halloween: pyszne pomysły na halloweenowe słodkości dla dużych i małych

ciastka na halloween fot. Adobe Stock, Jenifoto
Ciastka na Halloween możesz zrobić na kształt dyni, duszków czy nietoperzy lub dać się ponieść fantazji i zrobić słodkie czekoladowe pająki czy myszy. Podczas przygotowywania halloweenowych słodkości ogranicza cię tylko wyobraźnia. Wybierz swoje ulubione składniki i dodatki, a potem przygotuj słodkie halloweenowe menu.
/ 18.10.2023 09:14
ciastka na halloween fot. Adobe Stock, Jenifoto

Ciastka na Halloween przygotuj wspólnie z dziećmi. Na pewno chętnie zaangażujesz je do pomocy. Straszne pająki, przerażające buzie z ciasta wypełnione dżemem i inne pyszności nie tylko świetnie wyglądają, lecz także smakują wybornie.

Pamiętaj, że ogranicza cię tylko wyobraźnia. Nawet najmłodsze dzieci będą umiały zrobić babeczki na Halloween czy słynne paluchy wiedźmyJeśli przygotowujesz imprezę u siebie, zobacz także inne przepisy na Halloween. Nie zapomnij także o ciepłych daniach i przekąskach na Halloween.

Spis treści:

  1. Straszne ciastka na Halloween
  2. Ciastka na Halloween w kształcie myszy
  3. Ciastka na Halloween w kształcie dyni
  4. Ciastka na Halloween z zębami Drakuli
  5. Ciastka-pająki na Halloween

Straszne ciastka na Halloween

Ciastka halloweenowe ze strasznymi buźkami to prawdziwy klasyk. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a dodatek dżemu sprawia, że jest to idealna przekąska dla każdego. Możesz przygotować je z cukrową posypką lub polewą przygotowaną z dodatkiem czerwonego barwnika.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 3 jajka,
  • 200 ml letniego mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych (7 g),
  • pół łyżeczki soli,
  • dżem wiśniowy lub jagodowy.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i drożdżami. 
  2. Dodaj mleko, masło i 2 jajka, zagnieć na gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
  3. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm i wycinaj kółka szklanką. W połowie z nich wytnij otwory w kształcie oczu i ust, jak na poniższym zdjęciu.
  4. Na okrąg nałóż konfiturę, przykryj drugim okręgiem z wycięciami. Widelcem dociśnij boki, by dobrze się skleiły.
  5. Pozostałe 1 jajko rozkłóć i posmaruj nim wierzch ciastek.
  6. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 15 minut w temperaturze 220 stopni na złoty kolor.

straszne ciastka na halloween

fot. Straszne ciastka na Halloween/Adobe Stock, Olga Romankova

Ciastka na Halloween w kształcie myszy

Dla kogoś, kto boi się myszy i szczurów, nie ma nic bardziej przerażającego niż widok tych zwierzątek na talerzu. To idealne ciastka na Halloween, które nie wymagają pieczenia, za to na imprezie cieszą się ogromnym powodzeniem. Warto podawać je mocno schłodzone, aby masa nie zmiękła nadmiernie. Wyjmij je więc, kiedy już goście będą przy stołach.

Składniki:

  • 1 szklanka orzechów włoskich,
  • pół szklanki rodzynek,
  • pół szklanki błyskawicznych płatków owsianych,
  • 3 łyżki słodzonego mleka,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • migdały do dekoracji,
  • pół tabliczki czekolady.
  • kolorowe drażetki.

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy, rodzynki i płatki owsiane umieść w misie miksera i posiekaj.
  2. Dodaj cynamon i mleko, uformuj trufle na kształt tułowia myszy.
  3. Płatki migdałów wciśnij lekko w trufle, by utworzyły uszy. Z drażetek zrób oczy.
  4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i za pomocą łyżki wylewaj na papier do pieczenia tak, by powstały zawinięte nitki. Nie powinny być zbyt cienkie, inaczej łatwo się połamią.
  5. Gdy czekolada ostygnie, wstaw do lodówki, by całkiem stężała. Delikatnie oddziel ją od papieru do pieczenia i przymocuj do myszki.
  6. Ponownie schłodź w lodówce.

przepisy na ciastka na halloween

fot. Ciastka na Halloween: myszki/Adobe Stock, san_ta

Ciastka na Halloween w kształcie dyni

Dynia to prawdziwy symbol halloweenowy. Możesz zrobić z nich jesienne lampiony, pyszne słodkie i słone przekąski na Halloween, ale także wykorzystać dynię jako inspirację i stworzyć ciasteczka imitujące jej kształt.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki zmiksowanej, upieczonej dyni,
  • kostka masła,
  • szczypta soli,
  • szklanka cukru pudru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • lukier,
  • pomarańczowy barwnik,
  • masa cukrowa w kolorze pomarańczowym.

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieć mąkę pszenną z masłem, dodaj szczyptę soli i cukier. Połącz z proszkiem do pieczenia.
  2. Dodaj purée z dyni i wymieszaj całość. Przełóż do lodówki na 30 minut.
  3. Rozwałkuj masę i za pomocą foremki w kształcie dyni, wykrój wzory.
  4. Jeżeli nie masz takiej, wystarczy, że wydrukujesz kształt na kartce i obrysujesz na cieście za pomocą noża.
  5. Włóż ciastka do piekarnika na 20 minut, piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  6. Po ostudzeniu rozwałkuj masę cukrową, ułóż na każdym ciastku lub polukruj. Wytnij na halloweenowych ciastkach detale.

ciasteczka na halloween

fot. Ciastka na Halloween w kształcie dyni/Adobe Stock, Brent Hofacker

Ciastka na Halloween z zębami Drakuli

Składniki:

  • ciastka z kawałkami czekolady,
  • pianki marshmallow,
  • tabliczka czekolady,
  • płatki migdałowe,
  • dżem truskawkowy lub powidła śliwkowe do posmarowania.

Sposób przygotowania:

  1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, a następnie dodaj 5-6 pianek marshmallow. Poczekaj, aż się rozpuszczą, a następnie posmaruj gotową masą połowę ciasteczek.
  2. Pozostałe pianki potnij w taki sposób, aby stworzyły oczy oraz kły.
  3. Zęby ułóż na brzegu ciastek, przyklejając je na ciepłej jeszcze masie czekoladowej.
  4. W ten sam sposób przyklej "oczy" na niewielkiej ilości czekoladowej masy.
  5. Pozostaw całość do wystudzenia.
  6. Wskazówka: możesz dodatkowo wykorzystać powidła śliwkowe, aby stworzyć wrażenie wypływającej, gęstej krwi.

ciasteczka na halloween dla dzieci

fot. Straszne ciastka na Halloween z zębami/Adobe Stock, FomaA

Straszne ciastka-pająki na Halloween

Pająki bardzo często wzbudzają prawdziwy lęk, zarówno wśród małych, jak i dużych. Jeśli więc chcesz przestraszyć swoich gości, wykorzystaj ten przepis i przygotuj kreatywną, słodką przekąskę na Halloween.

Składniki:

  • gotowe ciasto biszkoptowe,
  • aromat waniliowy lub cytrynowy,
  • sok z cytryny,
  • mocny napar z herbaty,
  • tabliczka czekolady,
  • paluszki solone,
  • drażetki w kształcie oczu,
  • posypka czekoladowa.

Sposób przygotowania:

  1. Wskazówka: ciasto biszkoptowe możesz oczywiście upiec samodzielnie i wystudzić przed formowaniem ciastek na Halloween.
  2. Z ciasta biszkoptowego wydrąż kuleczki i odłóż na bok. Namocz sokiem z cytryny wymieszanym z naparem z herbaty oraz aromatem.
  3. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i zanurz każdą z nich i odstaw do zastygnięcia.
  4. Pokrusz paluszki i zanurz w czekoladzie. Połącz z odwłokiem. Posyp posypką czekoladową.
  5. Dodaj drażetki w kształcie oczu.
  6. Pozostaw do całkowitego zastygnięcia.

halloweenowe ciastka

fot. Straszne ciastka na Halloween w kształcie pająków/Adobe Stock, san_ta

Artykuł powstał na podstawie tekstu Sylwii Kazimierczuk. Pierwotnie został opublikowany 25.10.2015.

Czytaj także:
Mumie z ciasta francuskiego
Drinki na Halloween dla dorosłych i dla dzieci
Ciasteczka z pająkami na Halloween

Redakcja poleca

REKLAMA