Ciastka na Halloween fot. Adobe Stock

Ciastka na Halloween - przepisy ze zdjęciami

Ciastka na Halloween wymagają odpowiedniej dekoracji, ale te słodkości wykonasz bez konieczności kupowania specjalnych dodatków. Ciastka na Halloween w kształcie myszy nie wymagają nawet pieczenia.
/ 01.10.2020 14:20
Ciastka na Halloween fot. Adobe Stock

Ciastka na Halloween przygotuj wspólnie z dziećmi. Na pewno chętnie zaangażujesz je do pomocy. Straszne pająki, przerażające buzie z ciasta wypełnione dżemem i inne pyszności nie tylko świetnie wyglądają, lecz także smakują wybornie.

Pamiętaj, że ogranicza cię tylko wyobraźnia. Nawet najmłodsze dzieci będą umiały zrobić babeczki na Halloween czy słynne paluchy wiedźmy.

Jeśli przygotowujesz imprezę u siebie, zobacz także inne przepisy na Halloween. Nie zapomnij o ciepłych daniach i przekąskach na Halloween.

Ciastka na Halloween straszne buzie

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 3 jajka,
  • 200 ml letniego mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych (7g),
  • pół łyżeczki soli,
  • dżem wiśniowy lub jagodowy.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i drożdżami. 
  2. Dodaj mleko, masło i 2 jajka, zagnieć na gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
  3. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm i wycinaj kółka szklanką. W połowie z nich wytnij otwory w kształcie oczu i ust, jak na poniższym zdjęciu.
  4. Na okrąg nałóż konfiturę, przykryj drugim okręgiem z wycięciami. Widelcem dociśnij boki, by dobrze się skleiły.
  5. Pozostałe 1 jajko rozkłóć i posmaruj nim wierzch ciastek.
  6. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 15 minut w temperaturze 220 stopni na złoty kolor.

Ciastka na Halloween straszne buzie
fot. Adobe Stock

Ciastka na Halloween w kształcie myszy

Dla kogoś, kto boi się myszy i szczurów, nie ma nic bardziej przerażającego niż widok tych zwierzątek na talerzu. To ciastka na Halloween, które nie wymagają pieczenia, za to na imprezie cieszą się ogromnym powodzeniem.

Składniki:

  • 1 szklanka orzechów włoskich,
  • pół szklanki rodzynek,
  • pół szklanki błyskawicznych płatków owsianych,
  • 3 łyżki słodzonego mleka,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • migdały do dekoracji,
  • pół tabliczki czekolady.
  • kolorowe drażetki.

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy, rodzynki i płatki owsiane umieść w misie miksera i posiekaj.
  2. Dodaj cynamon i mleko, uformuj trufle na kształt tułowia myszy.
  3. Płatki migdałów wciśnij lekko w trufle, by utworzyły uszy. Z drażetek zrób oczy.
  4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i za pomocą łyżki wylewaj na papier do pieczenia tak, by powstały zawinięte nitki. Nie powinny być zbyt cienkie, inaczej łatwo się połamią.
  5. Gdy czekolada ostygnie, wstaw do lodówki, by całkiem stężała. Delikatnie oddziel ją od papieru do pieczenia i przymocuj do myszki.
  6. Ponownie schłodź w lodówce.

ciastka na halloween - myszy
fot. Adobe Stock

Ciastka na Halloween w kształcie dyni

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki zmiksowanej, upieczonej dyni,
  • kostka masła,
  • szczypta soli,
  • szklanka cukru pudru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • lukier,
  • pomarańczowy barwnik,
  • masa cukrowa w kolorze pomarańczowym.

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieć mąkę pszenną z masłem, dodaj szczyptę soli i cukier. Połącz z proszkiem do pieczenia.
  2. Dodaj puree z dyni i wymieszaj całość. Przełóż do lodówki na 30 minut.
  3. Rozwałkuj masę i za pomocą foremki w kształcie dyni, wykrój wzory.
  4. Jeżeli nie masz takiej, wystarczy że wydrukujesz kształt na kartce i obrysujesz na cieście za pomocą noża.
  5. Włóż ciastka do piekarnika na 20 minut i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  6. Po ostudzeniu rozwałkuj masę cukrową, ułóż na każdym ciastku lub polukruj. Wytnij detale.

ciastka na Halloween - dynie
fot. Adobe Stock

Ciastka na Halloween z zębami Drakuli

Składniki:

  • ciastka z kawałkami czekolady,
  • duże pianki marshmallow,
  • małe pianki marshmallow do kakao,
  • tabliczka czekolady,
  • płatki migdałowe,
  • dżem truskawkowy lub powidła śliwkowe do posmarowania.

Sposób przygotowania:

  1. Ciastka posmaruj od wewnętrznej strony roztopioną wcześniej czekoladą.
  2. Przełóż ciastka dużymi piankami i zapiecz przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  3. Wystudź i dodaj na mniejsze pianki tworząc zęby.
  4. Kły przygotuj z płatków migdałowych, które wciśniesz pomiędzy pianki.
  5. Udekoruj gotowe ciastka dżemem truskawkowym lub powidłami śliwkowymi, aby uzyskać efekt wypływającej krwi.

ciastka zęby Drakuli
fot. Adobe Stock

Ciastka pająki na Halloween

Składniki:

  • gotowe ciasto biszkoptowe,
  • aromat waniliowy lub cytrynowy,
  • sok z cytryny,
  • mocny napar z herbaty,
  • tabliczka czekolady,
  • paluszki solone,
  • drażetki w kształcie oczu,
  • posypka czekoladowa.

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe możesz oczywiście upiec samodzielnie i wystudzić przed formowaniem ciastek na Halloween.

  1. Z ciasta biszkoptowego wydrąż kuleczki i odłóż na bok. Namocz sokiem z cytryny wymieszanym z naparem z herbaty oraz aromatem.
  2. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i zanurz każdą z nich i odstaw do zastygnięcia.
  3. Pokrusz paluszki i zanurz w czekoladzie. Połącz z odwłokiem. Posyp posypką czekoladową.
  4. Dodaj drażetki w kształcie oczu.
  5. Pozostaw do całkowitego zastygnięcia.

ciastka pająki na Halloween
fot. Adobe Stock

Artykuł powstał na podstawie tekstu Sylwii Kazimierczuk. Pierwotnie został opublikowany 25.10.2015.

Zobacz inne przepisy na Halloween:
Mumie z ciasta francuskiego
Drinki na Halloween dla dorosłych i dla dzieci
Ciasteczka z pająkami na Halloween