Drinki na Halloween możesz zrobić w tradycyjnej, alkoholowej wersji lub bez alkoholu, także dla dzieci. Z ich wykonaniem poradzisz sobie bez problemu.
Nie chodzi o to, by wyglądały przesadnie estetycznie, ponieważ drinki na Halloween powinny raczej prezentować się przerażająco. Co wcale nie znaczy, że nie są pyszne.
Spis treści:
Krwawa Mary w czaszce
Składniki:
- 30 ml wódki,
- 1 szklanka soku pomidorowego,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- łyżeczka Tabasco,
- ½ łyżeczki sosu Worchester,
- kawałeczki selera naciowego i/lub marchewki.
Sposób przygotowania:
- Sok pomidorowy wymieszaj dokładnie z tabasco i sosem Worchester. Dopraw solą i pieprzem. Dolej wódkę.
- Przelej do słoiczka wyglądającego jak czaszka i udekoruj selerem naciowym lub marchewką.
- Doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań na Halloween.
fot. Adobe Stock
Oczy Zombie
Składniki:
- 50 ml rumu,
- pół szklanki soku malinowego,
- 1/4 szklanki mleczka kokosowego,
- 1/4 szklanki soku ananasowego,
- sok z cytryny,
- miąższ z liczi,
- oliwka,
- wykałaczka.
Sposób przygotowania:
- Sok malinowy i ananasowy dokładnie wymieszaj i wlej cienkim strumieniem mleczko kokosowe.
- Następnie dodaj sok z cytryny i rum.
- Dokładnie wymieszaj, pozostawiając białe smugi z mleczka kokosowego.
- Z miąższu liczi wyciągnij czarną pestkę i włóż oliwkę.
- Całość nabij na wykałaczkę i połóż na szklance.
fot. Adobe Stock
Koktajl Zastrzyk Wampira
Składniki:
- 1 opakowanie przezroczystej galaretki,
- sok truskawkowy lub malinowy,
- woda gazowana,
- tonik,
- 50 ml whisky,
- cząstki cytryny,
- łyżeczka cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Przyrządź galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj sok truskawkowy lub malinowy. Pozostaw do lekkiego stężenia.
- Do nowych, wyparzonych strzykawek wlej galaretkę.
- Do szklanek wlej wodę gazowaną wymieszaną z tonikiem i whisky.
- Włóż strzykawkę z tężejącą galaretką.
- Wyciśnij w trakcie picia. Pij z sokiem z cytryny.
- Oprósz cukrem pudrem.
fot. Adobe Stock
Cmentarny Duch
Ten drink na Halloween to klasyka okazjonalnych drinków. By go przygotować, wystarczy zaledwie kilka składników.
Składniki:
- 100 ml soku z czarnej porzeczki,
- 100 ml napoju czarnego Frugo,
- 40 ml likieru Kahlua,
- 1 gałka lodów śmietankowych.
Sposób przygotowania:
- Do kieliszka wlej likier, a następnie napój i sok. Zamieszaj.
- Delikatnie łyżką nałóż lody tak, by wyglądały jak duszek na powierzchni.
fot. Adobe stock
Koktajl dyniowy dla dzieci
Składniki:
- 300 g puree z dyni,
- 100 g kogla-mogla,
- 1/4 szklanki soku z cytryny,
- opakowanie kremówki,
- szczypta soli,
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz, pokrój na kawałki i upiecz. Gdy lekko ostygnie, zmiksuj i przetrzyj przez sito. Będziesz potrzebować 300 g gotowego puree.
- Kogel-mogel utrzyj z 3 żółtek na gładką i puszystą masę.
- Możesz ułatwić to sobie, przekładając je do kąpieli wodnej.
- Następnie połącz dwie masy i dopraw solą i cynamonem.
- Kremówkę ubij na sztywno i udekoruj nią wierzch koktajlu. Przelej do słoiczka.
fot. Adobe Stock
Pierwotna treść artykułu została opublikowana 30.10.2018. Artykuł powstał na podstawie tekstu Sylwii Kazimierczuk.
Wypróbuj też przepisy na Halloween:
Paluchy wiedźmy
Muffinki na Halloween
Mumie z ciasta francuskiego
Ciasteczka z pająkami na Halloween