Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 250 g masła
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 żółtko
- polewa czekoladowa lub czekolada do rozpuszczenia w kąpieli wodnej
- biała czekolada do rozpuszczenia (na pajęcze oczka)
- duże czekoladowe groszki
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasteczka z pająkami na Halloween! Ich przygotowanie jest dziecinnie proste, a najwięcej zabawy dostarcza dekorowanie. Tułów pająków wykonaj z czekoladowych groszków, nóżki z polewy czekoladowej, a oczka z białej czekolady!
- Z masła, mąki, cukru, cukru wanilinowego, proszku do pieczenia, jajka i żółtka zagnieć elastyczne ciasto.
- Włóż je na 30 minut do zamrażarki.
- Po upływie wyznaczonego czasu blat wysyp mąką i rozwałkuj na nim ciasto.
- Wykrawaj z niego cienkie kółeczka.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ciastka.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz w nim ciasteczka przez 10 minut.
- Po wystudzeniu stwórz na ciastkach czekoladowe pająki. Ciemną i białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (możesz do niej dodać odrobinkę masła, by była bardziej płynna). Oczywiście, każdy rodzaj czekolady rozpuszczaj w osobnym naczyniu!
- Z ciemnej czekolady wykonaj na ciastkach pajęcze nóżki.
- Na środku każdego ciasteczka stwórz też spory kleks czekolady i przyklej na nim groszek. Rób to, zanim polewa wystygnie - wtedy po zastygnięciu czekoladowy "tułów" pająka będzie dobrze umocowany.
- Na każdym groszku zrób 2 kropki z białej czekolady, imitujące pajęcze oczy.
- Gdy polewy zastygną, ciastka są gotowe.