Ciasteczka z pająkami na Halloween - przepis składniki i przygotowanie

Kuszą czekoladą i efektownym wyglądem: zobacz przepis na ciasteczka z pająkami!
Weronika Kwaśniak / 28.10.2016 05:19
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasteczka z pająkami na Halloween - przepis składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 250 g masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • polewa czekoladowa lub czekolada do rozpuszczenia w kąpieli wodnej
  • biała czekolada do rozpuszczenia (na pajęcze oczka)
  • duże czekoladowe groszki
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciasteczka z pająkami na Halloween! Ich przygotowanie jest dziecinnie proste, a najwięcej zabawy dostarcza dekorowanie. Tułów pająków wykonaj z czekoladowych groszków, nóżki z polewy czekoladowej, a oczka z białej czekolady!

  1. Z masła, mąki, cukru, cukru wanilinowego, proszku do pieczenia, jajka i żółtka zagnieć elastyczne ciasto.
  2. Włóż je na 30 minut do zamrażarki.
  3. Po upływie wyznaczonego czasu blat wysyp mąką i rozwałkuj na nim ciasto.

34 przepisy na Halloween

  1. Wykrawaj z niego cienkie kółeczka.
  2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ciastka.
  3. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz w nim ciasteczka przez 10 minut.
  4. Po wystudzeniu stwórz na ciastkach czekoladowe pająki. Ciemną i białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (możesz do niej dodać odrobinkę masła, by była bardziej płynna). Oczywiście, każdy rodzaj czekolady rozpuszczaj w osobnym naczyniu!

Palce wiedźmy na Halloween

  1. Z ciemnej czekolady wykonaj na ciastkach pajęcze nóżki.
  2. Na środku każdego ciasteczka stwórz też spory kleks czekolady i przyklej na nim groszek. Rób to, zanim polewa wystygnie - wtedy po zastygnięciu czekoladowy "tułów" pająka będzie dobrze umocowany.
  3. Na każdym groszku zrób 2 kropki z białej czekolady, imitujące pajęcze oczy.
  4. Gdy polewy zastygną, ciastka są gotowe.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA