jabłka pod kruszonką fot. Adobe Stock

Smaczne jak szarlotka, ale znacznie szybsze - doskonałe jabłka pod kruszonką w 3 wersjach!

Doskonały deser z każdej odmiany jabłek. Owoce pod kruszonką smakiem przypominają szarlotkę, ale zrobisz je znacznie szybciej. Sprawdź!
Sylwia Kazimierczuk / 21.08.2018 15:35
jabłka pod kruszonką fot. Adobe Stock

Jabłka z kruszonką owsianą

Składniki:

  • 500 g jabłek Szara Reneta, Jonagold
  • 300 g płatków owsianych
  • ¼ szklanki mąki pszennej
  • Pół kostki masła
  • ¼ szklanki cukru
  • Szczypta mielonego cynamonu
  • Szczypta kardamonu
  • Szklanka rodzynek królewskich lub sułtańskich

Jak zrobić jabłka z kruszonką owsianą?

1 krok: Jabłka dokładnie obierz i pokrój w drobną kostkę.

2 krok: Roztop masło na patelni i podsmaż płatki owsiane z mąką orkiszową do lekkiego zezłocenia.

3 krok: Dopraw cynamonem, kardamonem i cukrem.

4 krok: Przełóż jabłka do kokilek i zapiecz pod kruszonką przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

5 krok: Podawaj na ciepło z lodami.

Jabłka z kruszonką kokosową fit

Składniki:

  • 500 g jabłek Jonagold, Szara Reneta, Champion
  • 300 g wiórków kokosowych
  • ¼ szklanki mąki orkiszowej
  • ¼ szklanki cukru
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta kardamonu
  • Szczypta soli

Jak zrobić jabłka z kruszonką fit?

1 krok: Jabłka obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki.

2 krok: Wiórki kokosowe podpraż na suchej patelni z mąka orkiszową.

3 krok: Wymieszaj z olejem kokosowym, cynamonem, kardamonem i solą.

4 krok: Połóż jabłka na dole kokilek i przykryj przygotowaną kruszonką.

5 krok: Piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jabłka z kruszonką z mikrofali

Składniki:

  • 300 g jabłek dowolnej odmiany
  • Pół szklanki mąki
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • ¼ kostki masła
  • Suszona żurawina

Jak zrobić jabłka z kruszonką z mikrofali?

1 krok: Jabłka obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki.

2 krok: Masło wymieszaj z mąką, solą, cukrem i cynamonem.

3 krok: Przełóż jabłka na dół kokilek.

4 krok: Przykryj kruszonką i lekko dociśnij.

5 krok: Piecz jabłka w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Zobacz też:
Zobacz, jak zrobić doskonałe racuchy z jabłkami! Sprawdzone przepisy! Doskonałe pieczone jabłka! Z żurawiną lub z kaszą jaglaną!

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)