Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 10 dag mąki
- 5 dag zmielonych migdałów
- 8 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- jajko
- 2 przetarte żółtka
Obrzeże:
- 7 dag miękkiego masła
- czubata łyżka cukru pudru
- cukier wanilinowy
- żółtko
- 10 dag mąki pszennej
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Wierzch:
- pół torebki galaretki malinowej lub truskawkowej
- 150 ml gorącej wody
- 1,5 szklanki mrożonych malin
Przygotowanie:
Zobacz przepis na malinowy mazurek!
- Z podanych składników zagnieć ciasto, schłodź.
- Rozwałkuj na 5-7 mm, wyłóż nim spód blachy.
- Upiecz na rumiano w 200°C, wystudź.
- Masło utrzyj z cukrem pudrem i wanilinowym, połącz z żółtkiem.
- Zmiksuj z przesianą mąką.
- Masę przełóż do szprycki.
- Na obrzeżach podpieczonego ciasta wyciśnij różyczki.
- Całość piecz około 10 minut w 180°C, przestudź.
- Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, wystudź.
- Maliny przetrzyj, połącz z galaretką.
- Tężejącą masę wylej na wierzch mazurka, zastudź.
Zobacz więcej przepisów na Wielkanoc:
Mazurek serowy z orzechami laskowymi
Babka ponczowa
Jajka po polsku na Wielkanoc - przepis Magdy Gessler
Babka toffi - przepis
Pasztet wieprzowy w marchwiowym płaszczyku