Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 15 dag mąki
- 7 dag masła
- 2 jajka
- 4 dag cukru
- 2 dag cukru waniliowego
Kajmak:
- 50 ml pełnotłustego mleka
- 50 ml śmietany kremówki 36%
- 5 dag cukru
- łyżka masła o temperaturze pokojowej
- laska wanilii
- masło i mąka do foremki
- połówki migdałów do dekoracji
- gorzka czekolada
Przygotowanie:
Zobacz przepis na mazurek kajmakowy!
- Z podanych składników zagnieć ciasto, schłodź, po czym rozwałkuj i wylep nim okrągłą formę o średnicy 18 cm.
- Piecz około 35 minut w temperaturze 180°C.
- Laskę wanilii rozetnij, wyskrob ziarenka.
- Do rondla o grubym dnie wlej mleko i śmietankę, dodaj cukier i wanilię.
- Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po około 30 minutach masa zacznie gęstnieć.
- Rondel wstaw do większego garnka z wrzącą wodą i gotuj przez około 2 godziny. Kajmak powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Dodaj masło, chwilę podgrzewaj i wymieszaj.
- Kajmak wyłóż na kruchy upieczony spód.
- Udekoruj migdałami i czekoladą.