Mazurek z marcepanem - przepis składniki i przygotowanie

Jedno z najlepszych ciast wielkanocnych!
Weronika Kwaśniak / 24.03.2016 03:49
DRUKUJ PRZEPIS
Mazurek z marcepanem - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 15 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 2 żółtka

Wierzch:

  • 20 dag masy marcepanowej
  • białko
  • 10 dag czekolady białej

Masa:

  • 15 dag czekolady mlecznej
  • 3 łyżki kremówki
  • 10 dag migdałów w płatkach
Przygotowanie:

Zobacz przepis na mazurek z marcepanem!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Podziel je na pół, rozwałkuj na cienkie kwadraty.
  3. Ułóż na blasze, ponakłuwaj widelcem, upiecz w 200°C na rumiano.
  4. Wystudź.  
  5. Marcepan utrzyj z białkiem, przełóż do szprycy i wyciśnij wokół jednego blatu.
  6. Odstaw na godzinę.
  7. Upiecz na rumiano w 170°C.
  8. Czekoladę mleczną roztop na parze ze śmietaną, połącz z migdałami.
  9. Masą przełóż blaty.
  10. Czekoladę białą rozpuść na parze, polej nią wierzch mazurka.

Zobacz też kilka innych przepisów na mazurki:

Mazurek kajmakowy na waflach - przepis
Mazurek marcepanowy - przepis
Mazurek z herbatą - przepis
Mazurek pomarańczowy - przepis Magdy Gessler

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA