Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- 2 żółtka
Wierzch:
- 20 dag masy marcepanowej
- białko
- 10 dag czekolady białej
Masa:
- 15 dag czekolady mlecznej
- 3 łyżki kremówki
- 10 dag migdałów w płatkach
Przygotowanie:
Zobacz przepis na mazurek z marcepanem!
- Z podanych składników zagnieć ciasto.
- Podziel je na pół, rozwałkuj na cienkie kwadraty.
- Ułóż na blasze, ponakłuwaj widelcem, upiecz w 200°C na rumiano.
- Wystudź.
- Marcepan utrzyj z białkiem, przełóż do szprycy i wyciśnij wokół jednego blatu.
- Odstaw na godzinę.
- Upiecz na rumiano w 170°C.
- Czekoladę mleczną roztop na parze ze śmietaną, połącz z migdałami.
- Masą przełóż blaty.
- Czekoladę białą rozpuść na parze, polej nią wierzch mazurka.
Zobacz też kilka innych przepisów na mazurki:
Mazurek kajmakowy na waflach - przepis
Mazurek marcepanowy - przepis
Mazurek z herbatą - przepis
Mazurek pomarańczowy - przepis Magdy Gessler